V nedeľu sa končí veľkonočné obdobie

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na nedeľu 4. júna pripadá v kresťanskom kalendári sviatok Zoslania Ducha Svätého (Turíce). V tento deň večer sa končí 50-dňové veľkonočné obdobie. Pre kresťanov to je po Veľkej noci druhý najväčší sviatok.

Ducha Svätého zoslal Ježiš Kristus apoštolom desať dní po nanebovstúpení, aby prostredníctvom neho viedol svoju cirkev. V tento deň, podľa Biblie, pokrstil svätý Peter 3000 ľudí, a preto sa považuje aj za vznik cirkvi. Veriaci sa na sviatok pripravujú osobitnými pobožnosťami, pričom prosia najmä o tzv. sedem darov Ducha Svätého: múdrosť, rozum, radu, silu, poznanie, zbožnosť a Božiu bázeň.

Udalosti zoslania Ducha Svätého sa odohrali počas židovských sviatkov, keď si Izraeliti pripomínali zázračné vyslobodenie z Egypta, desať prikázaní zo Sinaja a ukončenie žatvy. Chrámy, synagógy aj svoje príbytky ozdobovali čerstvou zeleňou. Podobný zvyk zachovávali aj starí Slovania a lipové, brezové alebo bukové vetvičky sa u nás dodnes objavujú nad dverami domov.

Najrozšírenejšie pomenovanie Turíce je ozvenou pohanských slnovratových slávností, keď sa chodilo s maskou tura. Je to jedinečný názov, ktorý má iba slovenčina. Západoeurópske označenia sú odvodené z gréckeho Pentecoste - čiže od 50-dňového intervalu, ktorý delí zoslanie Ducha Svätého od Ježišovho zmŕtvychvstania. Český názov Letnice, používaný aj v slovenských protestantských cirkvách, upozorňuje na začínajúce sa leto.

Turíčne sviatky sa slávia od počiatku kresťanstva. Najprv trvali osem dní, neskôr tri a od 18. storočia dva dni. Hoci podľa nového cirkevného zákona je predpísaná oslava len na nedeľu, na Slovensku zachovávanie Svätodušného pondelka pretrváva.

Páčil sa vám článok?