V Divadle Aréna uvedú Ptákovinu Milana Kunderu

30.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Komédia slávneho českého spisovateľa Milana Kunderu bude hosťovať v podaní pražského Činoherního klubu v bratislavskom Divadle Aréna v stredu 9. decembra o 19:00. Hru s názvom Ptákovina napísal Kundera podľa vlastných slov „počas jedného šťastného týždňa roku 1966“ v malej hotelovej izbe v Trenčianskych Tepliciach.

Prvýkrát sa hrala v roku 1969, okrem iného aj v Divadle na Zábradlí s Milošom Kopeckým a Josefom Chvalinom v hlavných úlohách. Hra bola uvedená v nešťastnom období až po vpáde okupačných vojsk a po krátkom čase bola stiahnutá.

Po nežnej revolúcii sa jej inscenovania ujal dramatik a režisér Ladislav Smoček a v roku 2008, takmer 40 rokov po jej premiére, ju znovu uviedol pražský Činoherní klub. Jej nová premiéra bola v českej tlači označená aj ako „triumfálny návrat dramatika“.

Pôvab hry spočíva aj v tom, že bez jediného dramaturgického škrtu je stále aktuálna i v súčasnosti. Nespočíva totiž v obžalobe konkrétneho politického systému, ale v komickosti, ktorú so sebou môže priniesť aj horlivá túžba po očiste.

Séria absurdných situácií vzniká po tom, čo sa na školskej tabuli objaví kresba známeho symbolu kosoštvorca, ktorý tam nakreslí riaditeľ školy. Českí herci Ondřej Vetchý a Jaromír Dulava sa predstavia v hlavných úlohách hry, o ktorej autor povedal, že je to „komedie tak nevážná, že je to víc než komedie – je to ptákovina.“

(sita)

Páčil sa vám článok?