Bratislavské kočíky opäť pohli svetom

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Najmä zásluhou bratislavských rodičov bol v sobotu 13. mája opäť prekonaný svetový rekord v počte ľudí súčasne tlačiacich kočík na vzdialenosť jednej míle (1609 metrov). V Bratislave, Banskej Bystrici a v Humennom sa zapojilo 1194 kočíkov, trasu kočíkovej míle regulérne dokončilo 1063 z nich, najviac práve v Bratislave - 501. V Banskej Bystrici kočíkovú míľu prešlo 306 a v Humennom 256 kočíkov.

Po prvýkrát sa bratislavskí rodičia zapísali do Guinessovej knihy rekordov pred dvoma rokmi, keď v premiére prišlo tlačiť detské kočíky 108 rodičov, vlani ich v Bratislave bolo necelých tristo, tento rok tak padol aj bratislavský rekord.

Tento rok bratislavskú kočíkovú míľu tvorili dva okruhy po trase z Hlavného námestia cez Sedlársku, Ventúrsku, Strakovú ulicu, Hviezdoslavovo námestie, okolo Ganymedovej fontány a po Rybárskej bráne späť na Hlavné námestie.

Podujatie Pohni kočíkom, pohneš svetom zorganizovala Únia materských centier, ktorá združuje už 76 materských centier na celom Slovensku. Tento rok sa do pokusu o prekonanie rekordu v počte ľudí tlačiacich kočíky zapojilo 18 miest zo siedmich krajín - okrem Slovenska to boli aj Nemecko, Rakúsko, Česká republika, Bosna a Hercegovina, Holandsko a Taliansko. Celkovo sa tak do akcie Pohni kočíkom, pohneš svetom zapojilo 2108 kočíkov.

Symbolická kočíková míľa má upriamiť pozornosť verejnosti na skutočné i pomyselné bariéry, ktoré rodičia s malými deťmi musia v bežnom živote prekonávať. Či už na úradoch, v nemocniciach, obchodoch či v mestskej hromadnej doprave. Paradoxne sa účastníci bratislavskej kočíkovej míle stretli s jednou z bariér priamo na staromestskej pešej zóne, keď ich tu počas pokusu o rekord ohrozovali vodiči áut. Zostáva veriť, že hlas rodičov s kočíkmi bude počuť stále viac a predstavitelia štátnych orgánov, samosprávy a podnikatelia prestanú byť k nemu konečne ľahostajní. Aby sa zákaz vstupu s kočíkom do obchodov, ktorý platí napríklad v predajniach K CERO, stal minulosťou...

Páčil sa vám článok?