Na Slavíne pribudol pravoslávny kríž

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na Slavíne minulý piatok pribudol pravoslávny kríž zhotovený podľa návrhu architekta Klementa Trizuljaka. Slávnostná vysviacka kríža bude v nedeľu 14. mája o 16. hodine.

Mestská organizácia Paming upravila okolie Národnej kultúrnej pamiatky Slavín. Zabezpečila celoplošné vyčistenie areálu a údržbu zelene. Najväčšie opravy sa v areáli národnej kultúrnej pamiatky Slavín vykonávali ešte v minulom roku. Týkali sa tak samotného pamätníka, ako aj obnovy zelene. Z pridelených finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu vo výške 2,3 milióna korún a z finančných prostriedkov vyčlenených štátnym rozpočtom na zabezpečenie udržiavania a starostlivosti o vojnové hroby vo výške 6,5 milióna sa vlani urobila napríklad vodotesná úprava špár kamenných blokov, pribudla bezbariérová rampa na terasu a rampa medzi dvoma terasami, obnovili sa chodníky v lesoparku, fasády a strecha bunkrov, oprava dlažby, odstránenie grafitov, inžiniersko-geologické a geofyzikálne posúdenie príčiny nestability povrchu hromadných hrobov, stabilizácia spoločných hrobov a ďalšie práce. Okrem toho sa vysadili v areáli stromy (javor, buk, jaseň, hrab, tis, jedľa), kríky, pribudol trávnatý koberec.

Národná kultúrna pamiatka Slavín je vybudovaná na jednom z najkrajších návrší vysoko nad Bratislavou. Je miestom piety na obete padlých vojakov v II. svetovej vojne. Je to nielen vojenský cintorín, ale aj pamätník ukončenia II. svetovej vojny. Pamätník bol odovzdaný verejnosti pri príležitosti 15. výročia oslobodenia Bratislavy. Odhalený bol v roku 1960, od roku 1961 je národnou kultúrnou pamiatkou. Slavín sa rozprestiera na ploche 10-tisíc štvorcových metrov. V areáli je dovedna 1132 kusov 170 rôznych drevín.

Páčil sa vám článok?