Na Seniorfeste kultúrne aj vzdelávacie akcie

28.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Druhý ročník festivalu Seniorfest odštartuje v bratislavskej Petržalke vo štvrtok 1. októbra. Samospráva ho pripravila na prvý deň v mesiaci, ktorý je symbolicky venovaný všetkým seniorom, v Petržalke ich žije približne 15-tisíc.

Ako dnes informoval petržalský hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy, projekt ponúkne verejnosti v priebehu troch týždňov sériu pätnástich spoločenských, kultúrnych a vzdelávacích akcií. Bližšie informácie o podujatí možno nájsť na internetovej stránke www.petrzalka.sk.

Festival seniorov otvorí starosta Milan Ftáčnik vo štvrtok o 15:00 v Dome kultúry Zrkadlový háj podujatím Kytica pozdravov. "Symbolická októbrová kytica hudobných a tanečných pozdravov má vyjadriť vzájomnú symbiózu medzi mladou generáciou a seniormi, má prispieť k aktívnemu zapojeniu skôr narodených Petržalčanov do verejného života," vysvetlil hovorca. Bodku za tohtoročným Mesiacom úcty k starším urobí celovečerný galakoncert Z úcty k Vám, ktorý sa uskutoční 18. októbra v Dome kultúry v Zrkadlovom háji.

Samospráva podporuje celoročnú verejnú angažovanosť seniorov nielen cez materiálnu a finančnú pomoc piatich Klubov dôchodcov, ale taktiež cez rôzne sociálne programy (napríklad stravovanie, chránené bývanie), občianske poradne (poradňa zdravia, občianska a mediačna poradňa), vzdelávacie projekty (jazykové kurzy, odborné diskusné fóra) a spoločenské akcie (cvičenie pre seniorky, oslava jubilantov).

"Seniori z najmladšej samosprávy na Slovensku môžu priamo vstupovať do rozhodovania o veciach verejných aj vďaka tomu, že už druhý rok v nej pôsobí Rada petržalských seniorov, ktorá je poradným orgánom starostu Milana Ftáčnika," dodal Andrassy.

(sita)

Páčil sa vám článok?