Na Daliborovom námestí odhalia sochu Krista

14.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

V utorok o 16:30 slávnostne odhalia a pokrstia sochu Krista na Daliborovom námestí v bratislavskej Petržalke pri kostole Povýšenia Svätého Kríža. Súsošie Zjednotenia symbolicky odhalí starosta mestskej časti Milan Ftáčnik v deň Sedembolestnej Panny Márie, informoval hovorca Petržalky Ľubomír Andrassy.

Kópia sochy Zjednotenia bola zástupcami miestnej samosprávy v mene Petržalčanov darovaná Svätému Otcovi, Jánovi Pavlovi II. počas jeho poslednej návštevy Slovenska a hlavného mesta Bratislavy. Celkové náklady na vytvorenie sochy a jej osadenie dosiahli 120-tisíc €.

Cena diela je podľa Andrassyho 96,5 tis. € a vybudovanie podstavca s prístupovým chodníkom predstavuje 23,5 tis. €. Petržalka podpísala zmluvu o dielo s akademickým sochárom Stanislavom Mikušom v júni 2005, pričom ešte na jeseň toho istého roku malo byť dielo dokončené a osadené.

"Pre množstvo prieťahov zo strany zhotoviteľa musel miestny úrad v roku 2007 pristúpiť k súdnemu riešeniu sporu a zámer osadiť sochu pri príležitosti 5. výročia návštevy Sv. Otca v Petržalke sa tak posunul o ďalší rok," zdôvodnil. Socha Krista je súčasťou kultúrnych, umeleckých pamiatok osadených na Petržalskom korze.

(sita)

Páčil sa vám článok?