Na vinobraní v Rači koncerty aj lety balónom

5.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Tradičné račianske vinobranie v Bratislave sa uskutoční už na budúci víkend. Agentúru SITA o tom informoval hovorca račianskeho miestneho úradu Martin Bartišek a Jela Béresová z Račianskej kultúrnej spoločnosti.

Vinobranie je vlastne oslavou ťažkej a namáhavej práce vinohradníkov a vinárov, je to čas spojený s odovzdávaním oberačkového venca bohom vína Bakchusom, ochutnávkou vín a burčiaku ako aj miestnych špecialít. Od piatka 11. septembra do nedele 13. septembra 2009 sú pripravené rôzne koncerty, zábavné a športové podujatia, návštevníci si môžu vyskúšať aj let balónom.

Hlavným centrom diania bude amfiteáter v Knižkovej doline, kde sa v piatok od 17:00 h predstavia Rony Janeček & Rocksanna, Barbora Šulíkova Band, Rockage a Veľký dom. Na miestnom úrade na Kubačovej ulici bude pre verejnosť otvorená aj výstava obrazov Richarda Gaža. Slávnostné odovzdanie oberačkového venca sa uskutoční v sobotu o 15:30 na hlavnom pódiu Amfiteátra Knižkova dolina. Račianski vinohradníci a vinári odovzdajú tento veniec na znak úcty a vďaky za úrodu richtárovi obce.

V sobotňajšom programe vystúpi DH Račianka, FS Družba, Taktici, Eminent so zábavným programom a večer to bude veselica s DH Borovienka. V nedeľu poteší návštevníkov detský folklórny súbor Čečinka, Maja Velšicová, Otto Weiter so svojou skupinou, Lojzo a vyvrcholením tohoročného Vinobrania bude koncert Desmodu o 20:00 h. Medzi sprievodné podujatia bude patriť lisovanie hrozna pred Obecným domom, degustácie vín, výstava ovocia a zeleniny, výstava paličkovanej čipky, stála expozícia Račianskej izby a pamätnej siene generála Milana Rastislava Štefánika.

Zo športových podujatí to bude minifutbal, turnaje vo volejbale, karate či šachu, Račiansky pohár v BMX a Memoriál Miloša Sedramača - futbalový zápas. Pastvou pre oči bude ulička remesiel, kde remeselníci budú tvoriť a ponúkať ľudovo-umelecké a spomienkové predmety. K dispozícii budú desiatky stánkov s občerstvením, cukrovinkami, medovníkmi či hračkami. Pre deti sú pripravené kolotoče a ďalšie atrakcie na parkovisku Knižkova dolina pod kúpaliskom i v amfiteátri.

Tohtoročnou novinkou sú vyhliadkové lety balónom, štartuje sa každý deň počas vinobrania približne o 7:00 a večer okolo 18:00 h, podľa aktuálneho počasia. V prípade nepriaznivého počasia budú lety presunuté na ďalšie možne

Pri príležitosti Račianskeho vinobrania 2009 bude zmenená aj doprava. Od piatka 12:00 do nedele 22:00 h budú niektoré ulice uzatvorené, doprava bude preto dočasne presmerovaná: na Detvianskej ulici v úseku od Kubačovej po námestie Andreja Hlinku, na Alstrovej ulici v úseku od námestia Andreja Hlinku po križovatku s ulicou Barónka. V celom úseku bude presmerovaná doprava na Jurkovičovej a Knižkovej doline. Mestská časť preto žiada vodičov, aby v uvedenom čase vo vymedzenej časti neparkovali.

(sita)

Páčil sa vám článok?