Cez víkend sa konajú korunovačné slávnosti

2.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava si cez víkend pripomenie korunováciu kráľovnej Márie Anny Španielskej. V úlohe panovníčky, ktorej položili korunu na hlavu v Dóme sv. Martina 14. februára 1638, sa predstaví tanečníčka Ivana Surovcová. Tá sa najviac teší na jazdu na koni. Jej manžela, kráľa Ferdinanda III. stvárni herec Filip Tůma.

Ten sa na rozdiel od svojej "manželky" na jazdu koňom neteší, pretože je alergický na konskú srsť. "Ferdinand III. ovládal sedem jazykov. Pokúsim sa do nedele naučiť aspoň základy zvyšných šiestich," poznamenal Tůma. V úlohe kaločského arcibiskupa sa opäť predstaví herec František Kovár.

Organizátori podujatia veria, že sa tohtoročný siedmy ročník korunovácií podarí. Pre krízu a odchod generálneho partnera podujatia totiž hrozilo, že verejnosť sa korunovácií tento rok nedočká. Peniaze sa organizátorom nakoniec získať podarilo, finančne zo svojho rozpočtu prispeli aj mestské časti Staré Mesto a Petržalka. Na budúci rok bude pravdepodobne generálnym partnerom podujatia hlavné mesto.

Súčasná situácia však podujatie ovplyvnila, korunovácie budú tento rok sústredené len na Hviezdoslavovo námestie. Počas soboty sa bude hľadať korunovačný poklad, návštevníci budú môcť obdivovať svätoštefanskú korunu, pripravené bude tiež razenie mincí či dobová strelnica.

Korunovácia kráľovnej je naplánovaná na nedeľu od 14:00. Okrem korunovačného obradu a tradičnej ľudovej veselice chystajú organizátori živú šachovú partiu staromestského starostu Andreja Petreka proti petržalskému starostovi Milanovi Ftáčnikovi. Chýbať by nemal ani historický kaleidoskop, teda divadelný pohľad na dianie v 17. storočí. Podujatie ukončí o 20:30 ohňostroj. Od piatka sa bude okrem toho konať Bratislavský jarmok dobových remesiel.

Podujatie Korunovačné slávnosti sa začalo v roku 2003, kedy v Dóme sv. Martina korunovali Maximiliána II. Toho si zahral herec Matej Landl. O rok neskôr korunovali jeho manželku Máriu Španielsku v podaní Anny Šiškovej. V roku 2005 prijal korunu Rudolf II., ktorého si zahral Ady Hajdu. V roku 2006 sa ako korunovaný panovník Matej II predstavil Martin Nikodým.

V roku 2007 korunovali už na Hlavnom námestí jeho manželku Annu Tyrolskú, ktorú stvárnila Zuzana Fialová. Minulý rok korunovali kráľa Ferdinanda II., ktorého si zahral Maroš Kramár. V Dóme sv. Martina korunovali v období rokov 1563 až 1830 desať kráľov a deväť kráľovien.

(sita)

Páčil sa vám článok?