Múzeum má nový názov aj nové logo

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestské múzeum v Bratislave sa premenovalo na Múzeum mesta Bratislavy / Bratislava City Museum a zároveň sa rozhodlo zmeniť svoj vizuál. Odteraz bude používať nové logo.

„Múzeum mesta Bratislavy v tejto oblasti štyridsať rokov neurobilo žiadne zmeny,“ konštatoval riaditeľ múzea Peter Hyross. „Na začiatku tretieho tisícročia by malo mať vizuál na úrovni.“ Jeho zástupkyňa Beáta Husová vysvetlila, že motívom týchto zmien bola snaha odlíšiť sa od iných múzeí, pretože mnohí ľudia jednotlivé múzeá od seba nevedia rozlíšiť. Tieto kroky teda nie sú samoúčelné. Pre zmenu názvu rozhodlo aj to, že slovné spojenie „mestské múzeum“ majú v názve aj iné múzeá na Slovensku.

Múzeum v spolupráci so Slovenským centrom dizajnu vypísalo od 28. februára verejnú neanonymnú súťaž na logo Múzeum mesta Bratislavy, ktoré sa stáva už v týchto dňoch súčasťou premeny nového vizuálneho štýlu. Uzávierka súťažných návrhov bola 31. marca. Sedemčlenná odborná porota posudzovala spolu 184 návrhov od 141 prihlásených súťažiacich z celého Slovenska. Podmienky vyhlasovateľov povoľovali prihlásiť do súťaže najviac dva návrhy od jedného výtvarníka. Porota sa dohodla na postupe hodnotenia súťažných návrhov na základe vyraďovacích kôl. Celkove absolvovala hodnotenie v troch kolách, po prvom kole sa dostalo do užšieho výberu druhého kola 15 súťažných návrhov, do tretieho kola postúpili štyri návrhy. Mená víťazov vzišli princípom hlasovania členov poroty mená víťazov. Na prvom mieste sa umiestnil súťažný návrh Mariána Lukáča z Prievidze, na druhom návrh Martina Žilinského z Bratislavy a na treťom návrh Adriana Jurigu z Bratislavy. Ako sa vyjadril predseda poroty, grafický dizajnér Stanislav Stankoci, víťazný návrh je nadčasový a bez väčších problémov ho v budúcnosti možno redizajnovať.

Múzeum mesta Bratislavy patrí k najstarším múzeám na Slovensku. Svojim návštevníkom poskytuje služby nepretržite 138 rokov prostredníctvom jedenástich expozícií v historickom jadre mesta, v Gerulate v Rusovciach a na Hrade Devín. Vo svojich expozíciách má evidovaných vyše 100-tisíc zbierkových predmetov. Múzeá vo svete sa stávajú modernými komunikačnými a vzdelávacími centrami. Preto aj Múzeum mesta Bratislavy chce popri svojej hlavnej funkcii, ktorou je zachovávanie a ochrana zbierkových predmetov ako súčasti národného kultúrneho dedičstva, prispievať k vytvoreniu priestoru na celoživotné vzdelávanie a otvorenú komunikáciu s návštevníkmi.

Páčil sa vám článok?