Vedeckú knižnicu zmodernizovali

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Po sedemmesačnej prestávke uviedli do služieb verejnosti koncom marca po približne polročnej rekonštrukcii knižnicu Slovenskej akadémie vied na Klemensovej ulici 19.

Práve väčšie pohodlie čitateľov a dokonalejšie služby boli cieľom opráv a úprav za necelých deväť miliónov korún, ktoré akadémia na dlho očakávanú rekonštrukciu čitateľského traktu na prízemí objektu vynaložila. Knižnica s vyše pol miliónom knižničných jednotiek z 25 vedných odborov dnes poskytuje svojim klientom knižničné a informačné služby v trojnásobne väčších priestoroch ako pred zatvorením v septembri 2005. Okrem výpožičiek kníh ponúka aj medziknižničné služby, služby rešeršného pracoviska i univerzálnu a internetovú študovňu.

Čas prestavby knižnica využila na zavedenie nového knižničného systému VIRTUA. Patria k tomu výlučne elektronické vybavovanie žiadaniek, online služby, možnosť objednávať a rezervovať si výpožičky cez internet a ďalšie. Čitateľský preukaz môže získať každý slovenský občan nad 15 rokov a jej služby môže využívať od pondelka do piatku od 8.00 do 19.00 h.

Knižnica je od roku 1954 správcom historické knižného fondu Lyceálnej knižnice zo 17. storočia, ktorý obsahuje 90-tisíc knižničných jednotiek starých tlačí, z toho viac ako 2000 tlačí zo 16. storočia. Od roku 1994 je knižnica depozitnou knižnicou Svetovej banky a od roku 2001 depozitnou knižnicou Medzinárodného menového fondu.

Páčil sa vám článok?