V apríli otvoria Farmaceutické múzeum v historickej Lekárni U červeného raka

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

V deň otvorených dverí bratislavskej samosprávy Bratislava pre všetkých, teda 22. apríla, sa po piatich rokoch otvoria priestory Farmaceutického múzea v historickej Lekárni U červeného raka na Michalskej ulici 26.

Múzeum, ktoré ako súčasť Mestského múzea v Bratislave fungovalo od roku 1953, bolo zatvorené od roku 2001. Uzatvorenie expozície súviselo so skutočnosťou, že mesto v roku 1999 prenajalo objekt na Michalskej ulici 22 a 26 spoločnosti Druhá staromestská, pričom jednou z podmienok bolo, že priestory historickej lekárne ostanú naďalej k dispozícii Mestskému múzeu v Bratislave. Spoločnosť Druhá staromestská chcela objekt zrekonštruovať, preto muselo byť Farmaceutické múzeum vysťahované a zbierkové predmety spolu s mobiliárom uložené v depozite.

Nasledujúcich niekoľko rokov sa však nedialo prakticky nič. V júni roku 2004 magistrát objekt predal, nový vlastník, firma Tera Trade, ho prebral aj so záväzkami. Proces uzatvárania kúpnej zmluvy trval až do jesene 2005, aj z dôvodu, že mesto si spoluvlastníctvom na tomto objekte zabezpečilo aj existenciu Farmaceutického múzea. V tomto období sa začalo aj s prípravnými prácami na jeho obnove. Mesto Bratislava, ktoré obnovu Farmaceutického múzea zaradilo medzi svoje priority, zabezpečuje dvanásťmiliónovú investíciu cez mestskú organizáciu Paming, reštaurátorské práce vykonáva reštaurátorské združenie Villard.

Ako nám povedal riaditeľ Mestského múzea v Bratislave Peter Hyross, oproti minulosti je tu jedna zásadná zmena - zatiaľ čo predtým bola expozícia, ale aj depozit na dvoch podlažiach, teraz je priestor vyhradený pre Farmaceutickú expozíciu zredukovaný na tri prízemné miestnosti. „V apríli plánujeme otvoriť len prvú miestnosť s historickým mobiliárom a nástennými maľbami,“ uviedol. „Ak všetko dobre pôjde, ostatné miestnosti budeme môcť otvoriť v závere tohto roka, respektíve na začiatku roku 2007.“

Minimalizácia priestorov múzea povedie k tomu, že vystaviť bude možné len asi 30 percent z pôvodného množstva predmetov. Ešte ani v čase, keď malo múzeum k dispozícii desať miestností, nebolo dosť miesta na vystavenie všetkých predmetov. Musel sa preto urobiť výber podľa najvyššej výpovednej hodnoty exponátu a zvolila sa koncepcia ich chronologického usporiadania od najstarších farmaceutických činností. „Po znovuotvorení múzea v pôvodnom stave ostane prvá miestnosť - oficína a jej zariadenie zo začiatku 19. storočia v empírovom slohu,“ konštatoval P. Hyross. Dôvodom, pre ktorý sa ostatné miestnosti otvoria neskôr, je podľa neho zavlhnutie priestorov, čo si vyžaduje náročnú úpravu. Zatiaľ je otázne, čo bude v ďalších priestoroch, určite aj v tomto prípade bude podľa možností zachovaný princíp chronológie.

Takto pôvodne vyzerala epozícia Farmaceutického múzea v Lekárni U červeného raka. Do 22. apríla má byť časť objektu zrekonštruovaná do pôvodnej podoby.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie