Napoleon bude opäť po roku dobývať mesto

25.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Francúzske vojská na čele s cisárom Napoleonom I. budú opäť po roku dobývať Bratislavu. Milovníci histórie sa v sobotu presunú o 200 rokov späť a pripomenú si obliehanie mesta z roku 1809 a boje medzi francúzskymi a rakúskymi vojskami.

Ako informoval hovorca Petržalky Ľubomír Andrassy, podujatie s názvom Ubránili sme sa sa začína o 9:00 postavením táborov oboch vojsk pri Auparku v Sade Janka Kráľa. Návštevníci si budú môcť pozrieť ukážky vojenského a jazdeckého výcviku.

O 16:00 sa začnú vojenské jednotky formovať a pochodovať na bojové pole, kde bude pripravená rekonštrukcia bitky o Bratislavu. Po bitke zozbierajú vojaci svojich ranených a vrátia sa z bojiska do tábora. Tu predvedú čistenie zbraní a ukážky z vojenského života.

Z tábora sa opäť vyberú vojská o 20:30 na Tyršovo nábrežie, odkiaľ až do 22:00 budú bombardovať Bratislavu a vypália desiatky delostreleckých sálv. "V prípade, že aj naďalej budú trvať mimoriadne protipovodňové opatrenia, program bude dodatočne upravený v záujme bezpečnosti všetkých účastníkov akcie," doplnil Andrassy.

Vojská francúzskeho cisára Napoleona I. sa viac ako mesiac pokúšali dobyť toto významné územie a obrana Bratislavy odolala až do 14. júla. Vtedy sa však brány mesta otvorili na základe podpísaného prímeria medzi Rakúskom a Francúzskom.

Petržalka (Engerau) pri týchto vojenských operáciách a bojoch vyhorela a v samotnom meste pri bombardovaní z petržalskej strany Dunaja ľahlo popolom 143 domov. Zahynuli stovky ľudí.

(sita)

Páčil sa vám článok?