Bratislava získa prívlastok biele mesto

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Napriek tomu, že v roku sneží v Bratislave len niekoľko dní, zdá sa, že Bratislava zostane natrvalo „bielym mestom“. Takýto prívlastok sa zvykne dávať mestám, ktoré sa orientujú na vzdelanie, vedu a výskum.

Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský na januárovom stretnutí s rektormi bratislavských vysokých škôl deklaroval záujem vyprofilovať Bratislavu ako „biele mesto“. Prezentoval záujem, aby mladí a vzdelaní ľudia zostávali v Bratislave, aby pre najlepších študentov bolo príťažlivé práve hlavné mesto Slovenska, nie zahraničie.

Rektori vysokých škôl predbežne konzultovali možnosti vzájomnej spolupráce akademickej obce a hlavného mesta SR Bratislavy. Rektor Univerzity Komenského František Gahér prezentoval primátorovi vlastné návrhy na spoluprácu Bratislavy a Univerzity Komenského, ktorú si predstavuje vo viacerých oblastiach. Napríklad pri riešení sociálnej situácie mladých zamestnancov univerzity, spoluprácu s mestom v rámci Európskeho sociálneho fondu pri zvyšovaní vzdelanostnej úrovne a regulácii nezamestnanosti, ale aj zlepšenie dopravy do Mlynskej doliny. Zo strany rektorov zaznel aj záujem spolupracovať pri riešení environmentálnych problémov mestskej aglomerácie Bratislava a problematiky jej trvalého rozvoja. Rektori majú záujem o byty pre mladých vedeckých pracovníkov s tým, že by to mali byť nájomné byty, ktoré umožnia bývanie iba počas zamestnania na vysokej škole. Andrej Ďurkovský prisľúbil rokovať s Dopravným podnikom o problémoch dopravy z lokality Mlynská dolina.

Páčil sa vám článok?