Vo Vajnoroch by mala vzniknúť nová škôlka

4.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

V bratislavských Vajnoroch by mala vzniknúť nová materská škola. Mestská časť ju plánuje vybudovať na mieste súčasnej 63-ročnej škôlky vedľa detského ihriska, uviedol vajnorský starosta Ján Mrva. Budova je totiž zhnitá, zavlhnutá a zatopená spodnou vodou.

"Deti sú stále chorľavé," vysvetlil Mrva. O niečo lepšie je na tom druhá časť jedinej vajnorskej škôlky, teda vedľajšia 40-ročná budova. Tá nie je podpivničená a je v relatívne dobrom stave. Pre aktuálny školský rok mala mestská časť súhlas na výnimku od regionálneho hygienika, že škôlku môže navštevovať všetkých viac ako 90 detí.

Ak by sa však miestna samospráva nerozhodla stavať novú materskú školu, v nasledujúcom roku by vajnorskí rodičia nemali kam umiestniť svoje deti. "Prvá alternatíva bola, že vo Vajnoroch nebude škôlka. Lenže v Bratislave nie je kde v umiestňovať deti, celé mesto je v kolapse," konštatoval Mrva.

Samospráva sa preto rozhodla novú škôlku postaviť. Miestni poslanci v tejto súvislosti schválili úver okolo 929 430 € (28 mil. korún) na výstavbu v tomto roku, ďalších približne 331 940 € (desať miliónov korún) by sa malo preinvestovať v nasledujúcom roku. Pre nedostatok peňazí však bude musieť byť podľa starostu celý projekt zredukovaný o voľnočasové aktivity.

V praxi to teda znamená, že staršia škôlka "padne za vlasť" a nahradí ju nová škôlka s jedálňou. Mladšia budova by sa mohla využiť ako prístavba, zadný trakt pre voľnočasové aktivity by sa však mohol vybudovať, až keď sa nájde dosť peňazí.

Nová škôlka by podľa projektu mala byť postavená do septembra 2010. Nasledujúci školský rok 2009/2010 preto strávia deti v náhradných priestoroch. Celkovo by malo ísť o približne 70 detí, keďže viac ako 20 by už malo nastúpiť do školy.

Podľa starostu by sa mali dočasné priestory pre škôlku vytvoriť v priestoroch voľnočasových aktivít základnej školy. Po prestavbe by tu mali vzniknúť štyri triedy. S prácami by sa malo začať v polovici júna, ukončené by mali byť do konca augusta.

"Nie je to však samoúčelná investícia, po vybudovaní novej škôlky sa tieto triedy využijú pre potreby školy," povedal Mrva. Na otázku, či by škôlka mohla v náhradných priestoroch fungovať dva roky, odpovedal starosta záporne. "S niečím takým neuvažujem. Musí to byť postavené do jesene 2010, aj s vybavením," dodal Mrva.

(sita)

Páčil sa vám článok?