Dni Petržalky vyvrcholia galaprogramom

1.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Petržalka pripravila v poradí už dvanásty ročník podujatia Dni Petržalky, počas ktorých sa môžu návštevníci i obyvatelia mestskej časti tešiť na rôzne podujatia kultúrneho, vzdelávacieho, hudobného či športového charakteru.

Počas dvoch týždňov (od 2. do 13. júna) je pre záujemcov pripravených sedemnásť podujatí. Program vyvrcholí v sobotu 13. júna celodenným galaprogramom na Dostihovej dráhe v petržalskom Starom háji, informoval tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy.

Starosta Petržalky Milan Ftáčnik otvorí tohtoročné Dni Petržalky symbolicky v utorok 2. júna ocenením mladých Petržalčanov. Utorkový galaprogram Junior osobnosť sa začne o 10:00 v Dome kultúry Zrkadlový háj.

"Jedenásť žiakov základných škôl, ktorí dosiahli vynikajúce výsledky v predmetových, športových olympiádach, získali mimoriadne úspechy v rôznych mimoškolských aktivitách, ocení starosta pamätným listom a vecným darom," spresnil hovorca. Samospráva chce týmto podujatím zvýrazniť poslanie mladej generácie v modernej, vedomostnej spoločnosti.

Séria podujatí bude pokračovať v stredu 3. júna v CC Centre na Jiráskovej ulici neformálnym vzdelávaco-diskusným podujatím "Byť videný, cítiť sa bezpečne“. Akciu pre obyvateľov mestskej časti pripravil miestny úrad v spolupráci s bratislavskou dopravou políciou a tematicky je zameraná na každodenné otázky súvisiace s bezpečnosťou na cestách.

"Piatkové (5. júna) slnečné Africké leto v areáli Centra voľného času na Gessayovej ulici urobí záverečnú bodku za celoročným putovaním mladých ľudí po "čiernom“ kontinente," doplnil Andrassy.

Podľa hovorcu je tento XII. ročník Dní Petržalky symbolicky zasvätený magickej deviatke. "Deviatka je totiž v historickom kalendári Petržalky spojená s viacerými významnými udalosťami, ktoré presahujú nielen hranice Bratislavy, ale i Slovenska," zdôvodnil.

Ide podľa neho napríklad o dobýjanie Bratislavy napoleonskými vojskami z petržalskej strany Dunaja v roku 1809, v roku 1919 bola obec Petržalka oficiálne pripojená k bývalému Československu a po novembrových udalostiach v roku 1989 padla prvá železná opona v bývalom Československu na hranici mestskej časti s Rakúskom.

Viac informácií možno nájsť na oficiálnej internetovej stránke mestskej časti Petržalka.

(sita)

Páčil sa vám článok?