Jasle na Javorinskej poslanci nezrušili, ich budúcnosť je však naďalej neistá

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Poslanci staromestského miestneho zastupiteľstva minulý štvrtok neschválili návrh na zrušenie Detských jaslí na Javorinskej ulici číslo 9, ktorý predložil starosta mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Peter Čiernik.

Mimoriadne zasadnutie miestneho zastupiteľstva, ktorého jediným bodom programu bol návrh na zrušenie jaslí, odvolanie ich vedúcej z funkcie a schválenie zámeru vystavať na mieste terajších jaslí objekt na poskytovanie sociálnych služieb, malo bizarný priebeh. Hneď v úvode dôvodovej správy k návrhu na zrušenie jasieľ sa uvádza: „Odborná pracovná skupina mestskej časti Bratislava - Staré Mesto pod vedením starostu Petra Čiernika definitívne rozhodla, že Detské jasle na Javorinskej ulici zatvorí a budovu nebude rekonštruovať.“ Dôvodom má byť ich havarijný stav, ktorý viedol k tomu, že jasle boli 9. februára tohto roka zatvorené a deti sa presunuli do zvyšných dvoch jaslí na území Starého Mesta na Hollého a Čajkovského ulici. Aj v návrhu uznesenia sa výslovne hovorí o zrušení jaslí k 1. aprílu tohto roka. Napriek tomu P. Čiernik opakovane tvrdil, že zasadnutie miestneho zastupiteľstva definitívne nerozhodne o existencii jaslí, ale ide o vyriešenie pracovnoprávnych vzťahov so štyrmi zamestnankyňami jaslí, pre ktoré mestská časť nevedela nájsť prácu a ak by sa jasle ponechali v sieti, mestská časť by im musela vyplácať plat, aj keď nebudú nič robiť.

V dôvodovej správe sa okrem iného uvádza, že „najjednoduchším riešením je odstránenie a nahradenie celej stavby, pretože vynaložené finančné prostriedky na opravu a úpravu jestvujúceho objektu by boli oveľa vyššie ako finančný náklad na postavenie nového objektu“. Ten by mal podľa uznesenia slúžiť na poskytovanie sociálnych služieb.

Na zasadnutí dostali priestor aj rodičia detí, ktoré navštevovali jasle na Javorinskej. Spochybnili tvrdenie mestskej časti o havarijnom stave objektu - časť strechy, kde pretekala, bola na náklady jedného z rodičov na druhý deň opravená. Aj niektorí poslanci upozornili, že zdôvodnenie uzatvorenia jaslí nezodpovedá skutočnosti.

Budúcnosť zatvorených jaslí na Javorinskej ulici, ktorá sa, mimochodom, nachádza v mimoriadne lukratívnej lokalite, tak ostáva naďalej neistá. Je viac-menej isté, že téma ich zrušenia sa na pôdu miestneho zastupiteľstva dostane opäť. Naznačuje to aj vyjadrenie P. Čiernika, že aj keby nedošlo k februárovej havárii, musela by sa riešiť otázka, čo urobiť s detskými jaslami v Starom Meste. Poslanci, ktorí minulý týždeň rozhodli iba o odvolaní vedúcej jaslí Evy Rybárovej z funkcie, sa touto témou budú opäť zaoberať v apríli.

Páčil sa vám článok?