Chorvátske múzeum konečne otvoria

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V Devínskej Novej Vsi otvoria v nedeľu 12. marca múzeum, ktoré priblíži život, históriu, kultúru a jazyk Chorvátov, ktoré tu žijú od 15.-16. storočia.

Chorvátske múzeum SNM doteraz Bratislave chýbalo a novovybudovaný komplex má tento deficit milovníkom histórie, prírody a archeológie vynahradiť.

Múzeum malo byť pre verejnosť otvorené už 6. januára, nakoniec sa Bratislavčania dočkajú na druhú marcovú nedeľu. Nachádza sa v budove Kultúrneho spoločenského centra na Istrijskej ulici. Projekt múzea vznikol ešte na prelome roku 1988 a v záverečnej fáze budovania múzea sa mu dostalo finančnej pomoci aj od chorvátskej vlády. Zriadenie múzea tak podľa samosprávy Devínskej Novej Vsi umožňuje ukázať význam poltisícročnej existencie Chorvátov na tomto území.

Okrem Devínskej Novej Vsi existujú ďalšie miestne časti výrazne poznamenané chorvátskym osídlením. Je to napríklad Lamač, ale najmä Čunovo, Jarovce a čiastočne aj Rusovce. Chorvátska je napríklad i Borinka a dôkazy o silnom chorvátskom zastúpení sú severným smerom od Bratislavy až po Trenčín.

Devínska Nová Ves je okrem toho aj jedným z najdôležitejších pravekých nálezísk na Slovensku. Ak bude v nedeľu počasie priať, BKIS organizuje výlet aj na najznámejšie „pieskovisko“ v Bratislave, na svetoznámy Sandberg. Výletníci spoznajú priestor neogénnych skamenelín, ktorý ukrýval viac než 300 druhov fosílnych (skamenených) organizmov, plánuje sa aj prechádzka miestami, na ktorých sa pred viac ako 16 až 14 miliónmi rokov rozprestieralo more.

Sprevodcom bude Jitka Hederová a záujemcovia sa stretnú o 13.00 na autobusovej zástavke Patrónka, smer Devínska Nová Ves - ďalej linkou č. 21.

Páčil sa vám článok?