Oldrich Majda vystavuje v rozhlase

19.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Ak túžite snívať s otvorenými očami, zájdite do Galérie Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1. Do konca marca tu vystavujú diela ojedinelého umelca – Oldricha Majdu.

Oldrich Majda bol vždy človek veľkorysý a ľudí miloval. Aj keď on sám od roku 2006 sníva svoj večný sen, využíva možnosť, ktorú nemá každý človek, ale umelci sú ňou bohato obdarení. Robiť radosť okoliu, aj keď človek už sám nevdychuje vonný vzduch do pľúc. A tak umelec pozýva svojich blízkych i vzdialených snívať.

Prechádzka pomedzi diela Oldricha Majdu sa totiž verne približuje snu. Vnoríte sa do krajiny pozlátenej jeseňou, povozíte sa na bicykli ešte skôr, kým cesty nezasype hustý sneh, a keď sa tak stane, opäť sa tešíte – pretože chôdza v hlbokých závejoch Majdových obrazov vám prináša obrovskú radosť.

Radosť je to pravé slovo, ktoré vystihuje atmosféru umelcových obrazov. Kreslil vraj pre radosť a túto emóciu plným priehrštím rozdával aj okoliu. I keď sú jeho obrazy snivé, miestami nostalgické až smutné, sála z nich ozajstný pokoj, rozvaha a múdrosť, ktorou bol autor obdarený. Cítiť z nich obrovskú lásku, s ktorou majster chytal štetec do ruky, či hladkal drevo, ktoré malo čochvíľa podľahnúť jeho predstave o kráse alebo smútku ženy.

Na výstave diel Oldricha Majdu v Slovenskom rozhlase môžete vidieť olejomaľby, pastely, grafiky, ale aj výrazné plastiky výtvarníka. Počas svojho života vyskúšal množstvo umeleckých techník a každej z nich sa zhostil s bravúrou, umeleckým majstrovstvom, ale aj s nostalgiou.

Zádumčivé kostolíky v objatí tichých, zasnežených cintorínov svojím pokojom kontrastujú živočíšnym objatiam milencov či vášnivému rozhovoru dvoch priateliek. Aj Bolesť má na obraze Oldricha Majdu priam trpiteľský výraz, je však zjemnená autorovou nehou a jeho pochopením pre všetko ľudské.

Oldrich Majda sa narodil 5. apríla 1930 v Kováčovciach. V rokoch 1949 – 1953 študoval v Bratislave na SVŠT architektúru a na VŠMU scénografiu. V období normalizácie (1970 – 1990) pracoval ako maliar v Dekoračných dielňach SND a mal zakázané vystavovať. Po roku 1989 mal na Slovensku i vo svete viac ako 40 samostatných výstav.

Dáša Šebanová

Páčil sa vám článok?