Na námestí pribudne socha H. Ch. Andersena

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Sochu svetoznámeho dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena, ktorého preslávili predovšetkým rozprávky, odhalia 2. júna v západnej časti Hviezdoslavovho námestia oproti hotelu Danube.

Socha spisovateľa v nadživotnej veľkosti - vysoká viac ako tri metre - je darom popredného slovenského sochára a medailéra Tibora Bartfaya deťom a Bratislave. Jej osadenie je iniciatívou občianskeho združenia Hans Christian Andersen, ktorého členmi sú poprední umelci (patril medzi nich aj Július Satinský, ktorý sa o jej osadenie zasadzoval) a podieľať sa na ňom bude bratislavská samospráva. Jej odhalenie je načasované k 165. výročiu návštevy spisovateľa v Bratislave.

Socha bude obklopená výjavmi z rozprávok H. Ch. Andersena a budú pri nej osadené aj dve tabule. Na jednej z nich má byť citát z denníka H. Ch. Andersena, ktorý si počas pobytu v Bratislave zapísal vetu: „Bratislava je krásne mesto plné pekných dievčat a dobrého vína.“ Okrem toho na nej má byť text, že socha je darom T. Bartfaya deťom a Bratislave. Na druhej tabuli bude zoznam subjektov, ktorí prispeli na výrobu sochy. Dielo bude vyrobené z viacfarebného bronzu, jej hodnota bude viac ako štyri milióny korún.

Páčil sa vám článok?