Knihu o histórii Petržalky pokrstili marhuľovicou

27.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Knihu o dejinách bratislavskej Petržalky pokrstili dnes marhuľovicou a sušenou marhuľou starosta Milan Ftáčnik a jej autor, publicista Ján Čomaj. Tento druh pálenky zvolili preto, lebo v Petržalke boli v minulosti známe marhuľové sady.

Základným motívom pre vznik knižky o Petržalke bol pre Čomaja fakt, že chýbala na trhu. Keď vznikajú diela s príbehmi žijúcich ľudí podobných, ako sú súčasníci, "vtedy sa stávajú dejiny zaľudnenými, sú zapamätateľnými", uviedol Čomaj. Dodal, že na Slovensku je stále záujem o memoárovú literatúru a regionálnu históriu.

Starosta Ftáčnik konštatoval, že podľa sociologického prieskumu má väčšina obyvateľov mestskej časti a najväčšieho sídliska na Slovensku k Petržalke kladný vzťah. Zdôraznil, že súčasnú Petržalku tvorí nielen sídlisko, ale aj nová zástavba i objekty ako replika bývalého Au café, nábrežie s divadlom Aréna či hrádza, ktorá je miestom rekreácie obyvateľov hlavného mesta Slovenska.

Kniha Petržalka Engerau-Ligetfalu obsahuje 200 fotografií, medzi nimi aj objektov, ktoré neexistujú. Jej vydanie finančne podporila petržalská samospráva.

Prvá písomná zmienka o území, kde je Petržalka, pochádza z roku 1225. Uhorský kráľ Ondrej II. v darovacej listine rádu cistercitov v Kedhelyi (dnes Mannersdorf v rakúskom Burgenlande) potvrdzuje, že mu patrí kláštor s priľahlými nehnuteľnosťami.

(tasr)

Páčil sa vám článok?