Virtuálna knižnica usporí státisíce korún

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ďalší krok na ceste virtualizácie verejného života sa chystajú tento rok urobiť v Karlovej Vsi - v prvom polroku by mestská časť mala mať virtuálnu knižnicu, ktorá tunajšej samospráve pomôže usporiť takmer osemstotisíc korún ročne.

Fungovanie virtuálnej knižnice je očarujúce vo svojej jednoduchosti. Člen knižnice dostane prístupový kód, za ktorý zaplatí, je to istý kredit, z ktorého sa mu budú zrážať poplatky za poskytnuté služby, ale i pokuty. Po jeho vyčerpaní si ho bude musieť obnoviť. Týmto kódom sa člen knižnice, prihlási pri registrácii objednávky cez internet. Obratom sa dozvie, či je kniha k dispozícii okamžite, alebo až na určitý termín. Na základe tejto informácie si knihu môže rezervovať. Rezervácia trvá 24 hodín. Za nevybratú knihu sa zráža členovi pokuta z kreditu a kniha sa dostane na listinu voľných kníh. Tento systém ušetrí záujemcovi o konkrétnu knihu čas i opakované fyzické návštevy knižnice.

S miestnou knižnicou bude internetom prepojená aj knižnica školy A. Dubčeka na Dlhých dieloch. Pracovníčky školskej knižnice budú z knižničného fondu miestnej knižnice objednávať knihy, o ktoré majú žiaci záujem. Takto objednané knihy dovezú do školskej knižnice, kde si ich deti vyzdvihnú a tam ich po prečítaní aj vrátia. Deti z Dlhých dielov budú mať dojem, že v týchto priestoroch vznikla nová knižnica, ktorej prevádzka by však stála cca 800-tisíc korún (takúto tradičnú knižnicu navrhuje zriadiť časť poslancov miestneho zastupiteľstva na úkor výstavby športovísk pre deti, ktoré navrhuje vedenie mestskej časti). A práve na tomto mieste dôjde k úspore nákladov, ktoré sa môžu využiť na rozšírenie a modernizáciu knižničného fondu a realizáciu iných záujmových činností pre deti a mládež.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie