Na cintoríne by nemala byť šarkaniáda

15.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Tak ako v predchádzajúcich, aj v tomto roku Miestny úrad mestskej časti Devín zorganizoval Devínsku šarkaniádu. To by bolo v poriadku. Je však čudné, v akej časti hradu sa akcia konala.

p>Vari najväčším úspechom môjho štyridsaťročného pôsobenia v tejto lokalite bol revízny výskum juhovýchodného návršia hradiska, tzv. akropole. V jej východnej časti sa na základe nálezov podarilo prehodnotiť základy rímskeho objektu na kresťanský kostol z čias kniežaťa Rastislava.

V jeho blízkosti je kruhová kaplnka z 11. storočia a cintorín. Na ňom bolo pochovaných vyše 900 jedincov patriacich slovanskému etniku, teda našich predkov. A, čuduj sa svete, práve toto miesto si ako najvhodnejšie vybrali niektorí účastníci šarkaniády.

Stále sa zabúda, že na Devíne je neuveriteľné množstvo dokladov o tom, že už pred poldruha tisícročím sa tu začali formovať osudy našich predkov. V žiadnom prípade nie som proti zmysluplným akciám konajúcim sa aj na hrade Devín, ale myslím si, že by bolo potrebné zvážiť, na ktorom mieste budú uskutočnené.

V prípade šarkaniády to rozhodne múdre nebolo. Na mieste juhovýchodného návršia by sa viac hodilo postáť si, zamyslieť sa a spomenúť si na obsažný a pravdivý Kollárov výrok: „Stůj noho, posvátna místa jsou kamkoli kráčiš.“

Veronika Plachá, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?