Areál UK budú obnovovať päť rokov

7.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Areál Univerzity Komenského v Mlynskej doline sa bude onedlho rekonštruovať a dostavovať. Projekt obnovy, rozrátaný na obdobie piatich rokov, je nutný kvôli celkovému opotrebovaniu najmä budov.

Revitalizácia a obnova sa týka areálu fakulty matematiky, fyziky a informatiky a prírodovedeckej fakulty. V areáli fakulty matematiky, fyziky a informatiky ide o rekonštrukciu štyroch budov, pri dvoch ďalších sa okrem obnovy ráta s nadstavbou o jedno a dve podlažia. Pribudnú aj štyri nové objekty, v jednom má byť pavilón špičkových technológii, v zostávajúcich vrátnica a šatne. V areáli Prírodovedeckej fakulty UK sa rekonštrukcia týka piatich objektov. Tri majú postaviť - jeden bude slúžiť ako pavilón špecializovaných pracovísk a ďalší ako vrátnica.

Na pozemku fakúlt pribudne aj 62 parkovacích miest v prospech fakulty matematiky, fyziky a informatiky a 205 parkovacích miest pre prírodovedeckú fakultu. Na streche chce univerzita zriadiť prvú slnečnú elektráreň na Slovensku.

Pavilóny obidvoch fakúlt boli vybudované zhruba pred tridsiatimi až štyridsiatimi rokmi a areál nebol nikdy dobudovaný úplne. Objekty majú nevyhovujúce zateplenie, nevyhnutná je zmena systému vykurovania, pretože teplo sa z budov stráca nekontrolovane von.

V niektorých pavilónoch neustále opadáva omietka a obmedzený je pohyb aj v niektorých átriách kvôli ohrozeniu zdravia a života. V kritickom stave sú aj fasády budov s tzv. mozaikovým obložením. Nevyhnutná je aj výmena rozvodov, laboratórnych a hygienických zariadení. Technológia je väčšinou zastaraná a na súčasné využitie nepoužiteľná.

Univerzita Komenského predpokladá, že celkové náklady na obnovu areálu v Mlynskej doline, podľa spracovanej štúdie, dosiahnu takmer dve miliardy korún.

(rob)
Páčil sa vám článok?