V nedeľu bude ekumenická omša v nemčine

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Už po štrnásty raz usporiadajú potomkovia Nemcov, jedného z pôvodných bratislavských etník, vianočné bohoslužby vo svojom jazyku. Omša je nielen ekumenická, je otvorená aj veriacim hovoriacim iným jazykom.

Karpatskonemecký spolok na Slovensku v regióne Bratislavy usporadúva pri rôznych príležitostiach ekumenické bohoslužby v nemeckom jazyku už od roku 1992. Prvá ekumenická Adventná bohoslužba sa konala v Jezuitskom kostole na Hlavnom námestí 16. decembra 1992 za účasti dvoch evanjelických kňazov a dvoch pátrov jezuitov. Usporiadatelia tejto, v Bratislave prvej spoločnej evanjelicko-katolíckej bohoslužby, s veľkým napätím očakávali ohlas na toto priekopnícke podujatie. Skutočnosť však predstihla všetky ich očakávania. O veľkom záujme Bratislavčanov svedčila aj skutočnosť, že sa na bohoslužbe zúčastnilo niekoľko sto veriacich oboch náboženstiev. Preto sa usporiadatelia rozhodli, že takéto spoločné služby Božie pripravia pre členov a priateľov Karpatskonemeckého spolku v Bratislave každý rok.

Myšlienka spoločných služieb Božích vychádzala zo skutočnosti, že v Bratislave zostalo len veľmi málo pôvodných obyvateľov s nemeckým materinským jazykom a bohoslužby poslúžia pre vzájomné porozumenie medzi kresťanmi rôznych národností. Vlaňajšia adventná bohoslužba sa konala v kostole rádu Alžbetíniek na Špitálskej ulici.

V tomto roku usporiada Karpatskonemecký spolok, región 1. Bratislava už po štrnásty raz ekumenickú bohoslužbu 18. decembra o tretej hodine popoludní v malom evanjelickom chráme na Panenskej ulici. Evanjelickú cirkev zastúpi farár Ľudovít Muntág, ktorý už po niekoľko rokov v tomto malom chráme vedie služby Božie v nemeckom jazyku. Za katolícku cirkev bude bohoslužbu celebrovať páter Redemptorista Ján Slobodník, ktorý zasa každú nedeľu vedie omše v nemeckom jazyku v Dóme sv. Martina. Zaznejú staré vianočné piesne a usporiadatelia dúfajú, že spoločná Adventná bohoslužba bude dobrým úvodom do pravej atmosféry vianočných sviatkov a prispeje k vzájomnému porozumeniu všetkých obyvateľov nášho mesta.

Páčil sa vám článok?