V Petržalke si pripomenú návštevu Jána Pavla II.

9.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Cez víkend organizuje Bratislavská arcidiecéza na Námestí Jána Pavla II. sväté omše, meditácie a liturgie pri príležitosti návštevy bývalej hlavy katolíckej cirkvi na Slovensku v roku 2003.

V bratislavskej Petržalke si cez víkend pripomenú 5. výročie návštevy dnes už zosnulého pápeža Jána Pavla II. na Slovensku. Ten v septembri 2003 celebroval na námestí v Petržalke, ktoré je v súčasnosti pomenované po ňom, slávnostnú sv. omšu pre približne 200-tisíc veriacich.

Súčasťou dvojdňového programu budú sväté omše za prítomnosti biskupov a kňazov zo Slovenska a Ríma, meditácie či liturgie. Ako pre agentúru SITA povedal hovorca Petržalky Ľubomír Andrassy, mestská časť už na vlastné náklady pripravila celý areál, ktorý vyčistila a pokosila trávu.

Pre všetkých návštevníkov bude zabezpečené občerstvenie, v noci zo soboty na nedeľu bude možné prespať vo vlastných stanoch alebo na karimatkách priamo v areáli kostola Sv. Rodiny. Podľa Andrassyho bude zabezpečený aj dostatočný počet toaliet. Na bezpečnosť veriacich budú po obidva dni dohliadať posilnené hliadky mestskej aj štátnej polície. Mestská časť domácim návštevníkom odporúča využiť na cestovanie MHD, ostatní pútnici by mohli využiť na parkovanie hromadné parkovisko pri Dostihovej dráhe alebo niektoré pri nákupných centrách.

Podľa hovorcu Dopravného podniku Bratislava (DPB) Petra Kaveckého je podnik pripravený posilniť autobusovú dopravu, zatiaľ ich však o to organizátor nepožiadal. Areál po skončení podujatia vyčistí Bratislavská arcidiecéza ako hlavný organizátor v spolupráci s mestskou časťou. Petržalka zároveň vyčlení peniaze aj na postavenie tribúny a na ozvučenie podujatí. Bližšie informácie o podujatí nájdu záujemcovia aj na internetovej stránke www.petrzalka.sk.

Pápež Ján Pavol II. celebroval svätú omšu 14. septembra 2003. Na omši, počas ktorej pápež požehnal všetkým ľuďom dobrej vôle na celom svete, sa zúčastnili aj šiesti kardináli a 45 biskupov. Pápež zároveň blahorečil biskupa Vasiľa Hopka a sestru Zdenku Schelingovú. Svätá omša v Bratislave bola poslednou, ktorú počas svojej štvordňovej pastoračnej návštevy Slovenska celebroval pápež.

(sita)

Páčil sa vám článok?