Divadlo DPOH je možné predať len vcelku

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ministerstvo kultúry ďalej hľadá možnosti na čo najefektívnejší predaj budovy Divadla Pavla Országha Hviezdoslava. Ukázalo sa, že platná legislatíva umožňuje predať tento objekt iba vcelku.

„Keďže ponuky na kúpu budovy v prvom kole osobitného ponukového konania nepredložil žiadny záujemca, dali sme vypracovať právne aj technické posudky, či by bolo možné budovu rozdeliť na dve časti,“ povedala nám hovorkyňa ministerstva Martina Pavlíková. „Prvá časť, administratívno-ubytovacia z Laurinskej ulice, ktorá má samostatný vchod, by sa predala zvlášť a druhá časť budovy – vlastné DPOH s kompletným zázemím osobitne. Z analýz vyplynulo, že z technického hľadiska by rozdelenie budovy DPOH bolo možné, legislatíva však takéto rozdelenie nedovoľuje. Podľa stanoviska ministerstva financií nie je možné rozdeliť a predávať samostatne časti budovy, ktorá je majetkom štátu.“

Ako dodala, ministerstvo kultúry bude ďalej postupovať v zmysle zákona a vyhlási druhé kolo osobitného ponukového konania. Cena zostáva rovnaká (znaleckým posudkom bola stanovená na 236,4 milióna korún), podmienky však budú sprísnené v tom smere, že medzičasom bol podaný návrh na vyhlásenie budovy DPOH za kultúrnu pamiatku, čo môže v budúcnosti obmedziť ďalšie zámery a narábanie s budovou. „V zmysle zákona totiž platí, že ak je podaný návrh na vyhlásenie nehnuteľnosti za kultúrnu pamiatku, hľadí sa na ňu, akoby už bola za ňu vyhlásená,“ konštatovala M. Pavlíková.

Druhé kolo osobitného ponukového konania bude vyhlásené ešte do konca roka 2005. Ak by sa ani v druhom kole neprihlásil žiadny záujemca, nasleduje tretie kolo osobitného ponukového konania, v ktorom budovu DPOH ponúkne Ministerstvo kultúry SR mestu za polovicu stanovenej ceny, v prípadnom štvrtom kole budovu DPOH ponúkne Bratislavskému samosprávnemu kraju tiež za polovicu stanovenej ceny, teda za 118,2 milióna korún.

Páčil sa vám článok?