Na Hrade otvorili výstavu Magická osmička

22.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Magická osmička v dejinách Slovenska je názov výstavy, ktorú otvorili vo štvrtok 21. augusta 2008 na Západnej terase Bratislavského hradu. Výstavu organizuje Slovenské národné múzeum spoločne s ministerstvom zahraničných vecí, ministerstvom kultúry a Národnou radou SR.

"Na našu históriu môžeme byť hrdí, aj keď na niektoré roky neradi spomíname. Takými boli 1938, kedy sme stratili časť územia alebo rok vstupu vojsk Varšavskej zmluvy 1968," uviedol v príhovore podpredseda Národnej rady SR Miroslav Číž.

Podľa generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea Petra Marákyho je to reprezentatívna prezentácia dôležitých udalostí v našich dejinách. Panelová výstava v piatich jazykových mutáciách je určená najmä pre zahraničie a na Slovensku je prvýkrát. "Po premiére v Štrasburgu aj vďaka ministerstvám kultúry a zahraničných vecí ju už videli v 15 mestách krajín Európskej únie a bude putovať ďalej," uviedol Maráky.

Výstava prezentuje okrúhle výročia zlomových udalostí novodobých slovenských dejín, ktoré sa zhodou okolností udiali v rokoch zakončených osmičkou. Sú to roky 1848, 1918, 1938, 1948 a 1968. Voľne je k nim priradený aj rok 1989, ktorý otvoril cestu k vzniku samostatnej SR.

Okrúhle výročia osmičkových rokov sú prirodzeným odrazovým mostíkom na prezentáciu slovenských dejín v širších súvislostiach. Povstaním v revolučnom roku 1848 sa začal v národnoemancipačnom vývine Slovákov proces, ktorý v roku 1918 vyústil do založenia Československa, podrobeného v roku 1938 ťažkej dejinnej skúške. Výrazná je aj historická spojitosť medzi rokmi 1948, 1968 a 1989, ktoré rámcujú vznik, krízu a pád komunistického systému v bývalom Československu.

Na výstave možno vidieť zatykač na Hodžu, Hurbana a Štúra vydaný maďarskými úradmi v roku 1848, pištoľ, letáky a iné písomné dokumenty z toho revolučného obdobia. Nechýbajú prvé jazykovedné diela Juraja Fándlyho, Antona Bernoláka a Ľudovíta Štúra. Rok 1918 je zastúpený zápisnicou zo zasadania Slovenskej národnej rady 30. októbra, Prvomájová rezolúcia prijatá v Liptovskom Mikuláši a inými dokumentmi.

Výstavu spestrujú cestovná toaletná výbava a okuliare Alexandra Dubčeka, bankovky, rukopisy, busty, zástavy, vyznamenania, pohľadnice a iné osobné veci rôznych predstaviteľov či ostnatý drôt z likvidácie hraníc v roku 1989. Doplnkom výstavy je desaťminútový dokumentárny film režiséra Igora Dobiša Magické osmičky v dejinách Slovenska na DVD.

(tasr)

Páčil sa vám článok?