Problémom súsošia Krista sa budú zaoberať poslanci

19.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Problémom súsošia Krista, jeho technickou realizáciou, umiestnením a dofinancovaním sa bude zaoberať komisia miestnych poslancov mestskej časti Petržalka. Zastupiteľstvo dnes schválilo jej zloženie a 500.000 Sk (16.597 eur) na práce zo strany mestskej časti.

Mestská časť Petržalka prisľúbila pri návšteve pápeža Jána Pavla II. v roku 2003, že socha bude osadená najneskôr do piateho výročia udalosti. Pôvodne mala socha dotvoriť Petržalské korzo, tu však nestojí. Oslavy návštevy 5. výročia pápežskej návštevy v Bratislave-Petržalke majú byť 13. a 14. septembra.

Zhotoviteľom diela je akademický sochár Stanislav Mikuš. Petržalka podpísala s ním zmluvu o dielo 27. júla 2005 na Súsošie Krista a Slnečné hodiny. Vyplatila mu preddavok 2,560 milióna Sk (84.976 eura). Sochár sa podľa materiálu pre poslancov zaviazal dokončiť práce na jeseň 2005.

Niektorým poslancom sa počas dnešného rokovania nepáčila lokalita, kde má socha stáť, hľadali dôstojnejšiu. "Prvé kolo bude - teraz urýchlene zvolať komisiu, doriešiť lokalizáciu, pretože my sme všetky povolenia chystali pre pôvodnú lokalitu v zmluve z roku 2005 - Petržalské korzo," povedal pre TASR starosta Milan Ftáčnik. Ak budú poslanci trvať na tom, že socha bude umiestnená v inom priestore, bližšie ku kostolu, tak treba prerobiť dokumentáciu, zníži to náklady na chodník a povedzme aj na vydláždenie, vysvetlil.

Vo februári 2007 bola dodatkom ku zmluve zmenená cena diela na 2,880 milióna Sk (95.599 eura) z dôvodu uplatnenia pokuty 10 percent na nesplnenie zmluvy. Mikuš sa zaviazal v notárskej zápisnici, že ak neodovzdá prácu do termínu 31. júla 2007, tak v tom istom termíne vráti 2,560 milióna Sk. Ako sa ďalej uvádza v materiáli, 27. augusta 2007 bol spracovaný návrh na exekúciu voči Mikušovi, pretože nesplnil povinnosti, ktoré vyplynuli z notárskej zápisnice. Návrh exekúcie bol podaný na súd.

Zastupiteľstvo dnes ďalej schválilo, že uhradí náklady na ozvučenie a stavbu dvoch tribún. So žiadosťou o príspevok na pokrytie nákladov na spomienkovú slávnosť pri príležitosti 5. výročia návštevy pápeža sa obrátil na mestskú časť dekan rímskokatolíckej cirkvi Bratislava-Juh Jozef Jančovič.

(tasr)

Páčil sa vám článok?