V Rači bude Medzinárodný festival Frankovky

12.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Poukázať na potenciál, špecifiká a kvalitu odrody Frankovky modrej je zámerom III. ročníka Medzinárodného vínneho festivalu.

Jeho odborná degustácia sa uskutoční vo štvrtok 14. augusta v Družstevnom dome bratislavskej Rače. Na priebeh súťaže, na ktorej sa zúčastní 62 vystavovateľov zo štyroch krajín (Slovensko, Česko, Maďarsko, Rakúsko) bude dohliadať jej odborný garant Fedor Malík.

Frankovka modrá má z historického i súčasného hľadiska výnimočné postavenie v rámci stredoeurópskej chute a gastronómie. Račianske vinohrady sú situované v azda najznámejšom vinohradníckom regióne Slovenska. Rozprestierajú sa na južných svahoch Malých Karpát v nadmorskej výške 150 – 300 m n.m.

Spoločnosť Villa Vino Rača a.s. je pokračovateľom bohatej tradície v tejto oblasti, ktorá je od nepamäti spätá s vinohradníctvom a výrobou kvalitných vín. Hospodári na približne 125 hektároch vinohradov a ťažiskom jej produkcie sú akostné odrodové biele a červené vína, podľa podmienok a kvality konkrétneho ročníka aj vína s prívlastkom. Vo výrobnom procese využíva modernú technológiu riadeného kvasenia.

Uvedená spoločnosť ako prvý slovenský producent vína získala ocenenie Značka kvality, ktorú jej v rámci Národného programu podpory domácich poľnohospodárskych výrobkov a potravín udelilo Ministerstvo pôdohospodárstva SR na produkty Račianska frankovka a Veltlínske zelené. Tie spĺňajú najprísnejšie požiadavky Európskej únie.

(tasr)

Páčil sa vám článok?