Advent v znamení čítania Svätého písma

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Prvú adventnú nedeľu 27. novembra sa vo všetkých bratislavských katolíckych kostoloch čítal Pastiersky list biskupov, ktorí vyzvali veriacich na hlboké prežívanie adventu so Svätým písmom.

Katolícki biskupi pripomenuli, že Svätému písmu sa v cirkvi vždy preukazovala patričná pozornosť. Vďaka Učiteľskému úradu cirkvi bolo zabezpečené, že sa do zoznamu biblických kníh dostali iba vieroučne pravé a historicky spoľahlivé texty. Hodnovernosť evanjelií a ostatných kníh Svätého písma je teda spoľahlivo zaručená, zdôraznili biskupi pri príležitosti začiatku adventu.

Biskupi nabádajú veriacich na meditatívne čítanie Svätého písma, ktoré má byť sprevádzané modlitbou. Takéto čítanie pozostáva zo štyroch krokov: čítanie, rozjímanie, modlitba a kontemplácia. Meditatívnym čítaním Svätého písma veriaci podľa biskupov lepšie spoznajú Ježiša Krista. „V jeho slove objavíme vlastnú perspektívu pre náš život,“ píšu katolícki biskupi veriacim.

~ ~ ~

Ako pri príležitosti začiatku adventného obdobia a nového cirkevného roku pripomína Evanjelická cirkev augsburského vyznania, počas adventu nie je zvykom konať zábavy, svadby či bály.

Advent nie je obdobím pôstu, ako je to pred Veľkou nocou, ale radostným obdobím, ktoré vyvrcholí Vianocami. Adventný čas je príležitosťou na to, aby človek spomalil svoje životné tempo a zamyslel sa. Veriaci ďakujú Bohu za Jeho milosť a splnené zasľúbenia.

Evanjelická cirkev augsburského vyznania pozýva veriacich na Spoločné mesačné stretnutia kresťanov pri čítaní Božieho Slova. Bude v pondelok 5. decembra o 19.00 h v Evanjelizačnom dome Quo vadis na Hurbanovom námestí 3.

Témou tohto ekumenického stretnutia budú blahoslavenstvá Pána Ježiša, pokora a trpezlivosť vo vzťahu s inými ľuďmi. Podujatie organizuje Rada pre napomáhanie jednoty kresťanov pri Konferencii biskupov Slovenska, bratislavský dekanát v spolupráci s miestnymi farnosťami a cirkevnými zbormi.

Páčil sa vám článok?