Centrála BKIS na Klobučníckej ulici bude po rekonštrukcii dôstojným stánkom

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V centrále Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) na Klobučníckej ulici sa od prvého novembra uskutočňujú rekonštrukčné práce, po ktorých sa premení na dôstojný a reprezentatívny stánok mesta.

Ako nám povedala autorka projektu obnovy, architektka Tamara Závodná, v rámci rekonštrukcie priestorov, ktorá potrvá do 31. januára budúceho roku bude kompletne vymenený interiér a realizujú sa aj drobné stavebné úpravy.

Pracovisko bude vybavené novou technickou infraštruktúrou, pribudne štruktúrovaná kabeláž, nové osvetlenie i ozvučenie. Nová bude aj podlaha typu terazzo s nadpisom a logom Bratislavy, oproti doterajšiemu stavu bude pre návštevníkov k dispozícii väčší priestor. Úplnou novinkou budú internetové pracoviská s možnosťou získania kompletných informácií, ale aj rezervácií hotelov, lístkov a podobne.

V centrále BKIS bude návštevníkom pripravených pomôcť a poradiť sedem pracovníčok. Budú tu tri premietacie plochy s informáciami o súčasnom dianí v meste, informácie o histórii, kultúre a aktuálnej ponuke podujatí pomocou inteligentného systému riadenia. Zabezpečené bude premietanie smerom do exteriéru na dvoch plochách, z ktorých jedna umožní pomocou ovládacieho panelu v exteriéri prístup k informáciám nepretržite 24 hodín denne, teda aj mimo otváracích hodín. Zabezpečený bude aj predaj suvenírov.

Podľa T. Závodnej základným zámerom obnovy nie je len vytvoriť moderný interiér zodpovedajúci súčasnosti (ten pôvodný mal 20 až 30 rokov, bol postupne dopĺňaný systémom „čo dom dal“ a je úplne zničený), ale najmä zabezpečiť možnosti na využitie nových technológií a nový prístup k informáciám.

Dispozícia priestorov je zhruba rovnaká ako predtým, čo vyplýva z danosti priestoru, doplnený bude druhý vstup z Primaciálneho námestia a jeden vodiaci pult deliaci priestor zázemia a návštevníkov. Medzi použitými materiálmi prevláda drevo, chróm, kameň, pričom snahou bolo vyberať trvanlivé, moderné a reprezentatívne materiály. Za zmienku stojí, že v interiéri bude veľká panoramatická fotografia Bratislavy. Bude asi 20 metrov dlhá a dva metre vysoká, bude podsvietená a bude vytvárať pozadie návštevníckeho priestoru. Investor má snahu vymeniť okná, mali by byť v tom istom duchu, s novými profilmi a s tepelným mostom. Pokiaľ ide o existujúce striešky nad oknami a vchodom, o ich ďalšom osude sa momentálne rokuje s pamiatkarmi z Krajského pamiatkového úradu Bratislava.

Páčil sa vám článok?