Vyradené knihy budú putovať po Petržalke

4.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Petržalská samospráva v spolupráci s miestnou knižnicou rozbieha od stredy 6. augusta celomestský prázdninový projekt – Knižný kolotoč (KNIHOTOČ).

V štyroch augustových tematických kolách (detektívky, vedecká fantastika, ženské romány, cestopisy) si čitatelia budú môcť vybrať z viac ako tisícky titulov, ktoré sú vyradené z knižného fondu, alebo ide o knihy pochádzajúce z darov od občanov.

"Základným cieľom akcie je, aby sa formou bezplatnej hry podporilo putovanie kníh medzi Petržalčanmi, ktorí dajú knihám vyradeným z knižného fondu druhý život, vrátia ich do rúk čitateľov," uviedol tlačový tajomník Mestskej časti Bratislava-Petržalka Ľubomír Andrassy. Zapožičané knihy by mali byť po prečítaní v čo najkratšom čase ponúknuté ďalším záujemcom.

Kolotoč letného oddychového čítania potrvá do konca septembra, keď sa okrem iného určí kniha, ktorá si získala počas svojho putovania najväčšiu popularitu, bola najčastejšie žiadaným dielom. Miestna knižnica sa pri organizovaní projektu inšpirovala obdobnými akciami existujúcimi vo svete, kde podobné projekty zasahujú celé mestské aglomerácie či dokonca viaceré mestá.

Po skúsenostiach z minulého roku sa symbolické putovanie kníh presúva z uzavretých priestorov jednotlivých inštitúcií samosprávy na otvorené verejné priestranstvo. Symbolický knižný stánok bude otvorený od 9.00 h pri fontáne na Kutlíkovej 17 pred Technopolom.

Miestna knižnica Petržalka má v súčasnosti desať pobočiek, ktoré sú tematicky zamerané nielen pre deti a mládež, ale i pre dospelých čitateľov. Klienti knižnice majú k dispozícií bezmála 250.000 knižných jednotiek, čo petržalskú knižnicu zaraďuje medzi najväčšie na Slovensku. V minulom roku si čitatelia vypožičali 375.000 knižných titulov a knižný fond sa rozrástol o 4963 kníh v hodnote viac ako 1,1 milióna korún (36.513 eur). Miestna knižnica eviduje 7507 čitateľov, pričom až tretina z tohto počtu sú čitatelia do 15 rokov.

(tasr)

Páčil sa vám článok?