Vianočné trhy sa konajú už po trinásty raz

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Slávnostným rozsvietením vianočného stromčeka na obnovenom Hlavnom námestí sa minulý piatok začali trináste Vianočné trhy, ktoré potrvajú až do 23. decembra.

V deň otvorenia trhov bol na námestí stisk - mnohých ľudí prilákal tradičný sortiment vianočného občerstvenia, teda cigánska pečienka, pečené klobásy, mastný chlieb s cibuľou, pagáče, husacie a kapustné lokše, kapustnica, varený punč, víno, grog. Priamo pred návštevníkom sa na griloch pripravujú tradičné jedlá z mäsa a rýb. Ako dezert si možno dať drobné pečivo, oblátky, medovníky, med alebo vianočnú medovinu. Zakázaný je predaj tvrdého alkoholu, ale aj piva. V tomto roku je na Hlavnom a Františkánskom námestí spolu 42 predajcov v tzv. gastro stánkoch. Nechýba ani vianočný tovar z dreva, skla, kože, prútia, šúpolia či včelieho vosku. Tesne pred Vianocami sa na trhovom námestí objavia kade so živými kaprami a vianočné stromčeky na predaj. Okrem Hlavného námestia môžu návštevníci trhov nakupovať remeselné výrobky aj na nádvorí Starej radnice. Združenie cechov historických remesiel tu každoročne pripravuje predaj vlastných výrobkov. Okrem zástupcov cechu kováčskeho, hrnčiarskeho a sklárskeho sa pred pár rokmi objavil medzi remeselníkmi aj prvý voňavkár.

Vianočné trhy sa na Hlavnom námestí uskutočnili po prvý raz v novodobej histórii v roku 1993. Zástupcovia mesta, inšpirovaní vianočnými trhmi v niektorých európskych mestách, obnovili podobnú tradíciu aj v Bratislave. Vianočné trhy mali byť pozvánkou obyvateľom mesta a jeho návštevníkom prežiť spoločne adventný čas v jeho historickom srdci. Bratislavčania túto pozvánku prijali. A nielen oni - trhy si obľúbili aj zahraniční návštevníci.

Počet stánkov sa po desaťročí existencie trhov viac ako zdvojnásobil (tento rok ich je 106), trhy „expandovali“ aj do priľahlých nádvorí a námestí. Koncom 90. rokov sa trhy rozšírili aj na nádvorie Starej radnice. Od roku 2003 koncepcia Vianočných trhov postupne integrovala priestor Františkánskeho námestia. Súčasťou tradície trhov je rozsvietenie vianočného stromčeka predstaviteľmi mesta, ktorým sa každoročne oficiálne bratislavské Vianočné trhy začínajú.

Páčil sa vám článok?