MC Ráčik chce užívať priestory naďalej

21.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Materské centrum Ráčik sídliace na Peknej ceste v bratislavskej Rači nemôže podľa rozhodnutia mestskej časti užívať prenajaté priestory, preto sa obrátilo na súd.

Ten by mal vydať predbežné opatrenie, aby mu mestská časť zabezpečila také podmienky pre užívanie priestorov, aké sú uzavreté v zmluve, povedala štatutárna zástupkyňa MC Ráčik Lenka Plavuchová a dodala, že zmluvu má Ráčik s mestskou časťou uzavretú až do roku 2013. Ako ďalej uviedla, s miestnou samosprávou sa pokúšali dohodnúť, no odmietajú s nimi spolupracovať, preto sa to rozhodli riešiť súdnou cestou. "Niekoľkokrát sme sa stretli so zamestnancami miestneho úradu a s prednostkou. Ponúkli sme im, že budeme prenajímať celé priestory a že ich rekonštrukciu si zaplatíme. Oni nám však povedali, že chcú kľúče od budovy a že s nami neplánujú spolupracovať," spresnila.

Podľa hovorcu Rače Martina Bartiška sú tieto priestory riadne skolaudované a majú slúžiť výhradne iba ako obchodné priestory. "O tejto skutočnosti je aj MC riadne informované a teda ani mestská časť nemôže v tomto smere porušovať zákon. Tento postoj už viackrát deklaroval starosta Rače a aj prednostka miestneho úradu," uviedol. Podľa vedenia mestskej časti sú priestory na Peknej ceste pre materské centrum nevyhovujúce, pretože v celom objekte je pre dva podnikateľské subjekty k dispozícii iba jedno hygienické zariadenie pre personál predajne, zamestnancov a deti.

Nebezpečné boli aj elektrické zariadenia a ohrozovali život ľudí, preto bol revízny technik nútený odpojiť objekt od elektrickej energie. Ako Bartišek tiež konštatoval, Rača viackrát deklarovala, že má záujem veci riešiť mimosúdnou cestou za predpokladu, že tento prístup si osvojí aj druhá strana. To, že sa materské centrum obrátilo na súd o vydanie predbežného opatrenia, musí a bude mestská časť podľa neho brať na vedomie s plnou vážnosťou. "V tejto veci sa mestská časť až do právoplatného rozhodnutia súdu nebude vyjadrovať a ďalej sa bude riadiť až právoplatným rozhodnutím," doplnil.

Náhradné priestory, kde by mohlo MC Ráčik fungovať, im podľa Plavuchovej mestská časť už neponúka. "Ak prídeme o priestory na Peknej ceste, budeme si musieť hľadať komerčné priestory. Tie si zrejme nebudeme môcť dovoliť, neutiahli by sme to," myslí si. Ak by im však mestská časť poskytla vyhovujúce priestory, zobrali by ich, doplnila. Podľa Bartiška Rača už v súčasnosti nepovažujú za náležité výber náhradných priestorov.

"Všetky ponúknuté priestory, ktoré má mestská časť k dispozícii, materské centrum Ráčik rezolútne odmietlo aj s ponúknutou možnosťou materiálnej a finančnej výpomoci zo strany MČ pri ich úpravách a zariaďovaní," spresnil. Miestna samospráva preto podľa neho vytvorila na takéto a podobné aktivity priestory vo vlastnom zariadení a opätovne ich ponúkla aj Ráčiku.

Podľa zistení miestneho kontrolóra Vladimíra Medlena je zmluva medzi MČ a MC neplatná, pretože bola podpísaná v rozpore s právnymi predpismi, neobsahuje napríklad presnú špecifikáciu prenajímaných priestorov. Zmluva by podľa neho mala obsahovať predmet a účel nájmu, výšku a splatnosť nájomného a spôsob jeho platenia. Samotná zmluva s MC obsahuje podľa Medlena len výšku nájomného, nie splatnosť, ani spôsob platenia. Tri náhradné priestory, ktoré Rača ponúkla centru, boli podľa Plavuchovej pre matky s deťmi nevhodné a nevyhovujúce, pretože nespĺňali priestorové, hygienické a prístupové štandardy.

Za zachovanie MC Ráčik na Peknej ceste spisovali občania petíciu, pod ktorú sa podpísalo viac ako 2 200 ľudí. Začiatkom apríla sa uskutočnil aj balónový pochod, na ktorom odovzdali nespokojní občania petíciu s podpismi prednostke Rače Dagmar Kramplovej.

(sita)

Páčil sa vám článok?