Dnes sa začína Festival chorvátskej kultúry

19.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Festival chorvátskej kultúry v mestskej časti Devínska Nová Ves sa začne v piatok 20. júna a potrvá do nedele 22. júna. Účasť na jeho jubilejnom 20. ročníku prisľúbil prezident SR Ivan Gašparovič a predstavitelia Chorvátska.

Piatkový program sa začne o 17. h seminárom na tému Chorváti - chlieb - víno v Slovenskom národnom múzeu - Múzeu Chorvátov na Slovensku na Istrijskej ulici.

V sobotu 21. júna je pre záujemcov pripravená na 15. h ochutnávka miestnych chorvátskych špecialít a nápojov, ako sú slaný závin s plnkou, pirohy plnené slivkovým lekvárom a nebudú chýbať ani pečené ryby. Od 18. h vstúpia chorvátske súbory aj z Maďarska a Rakúska, o 19.30 h sa začne Chorvátska zábava.

V nedeľu 22. júna pokračuje program svätou omšou v chorvátskom jazyku, o 16.30 h sa začne festivalový sprievod a po ňom opäť vystúpia zahraničné a domáce chorvátske súbory.

Počas festivalu bude v sobotu a nedeľu pre verejnosť otvorené Múzeum Chorvátov na Slovensku od 12. do 19. h.

V Devínskej Novej Vsi spolu s mestskými časťami Jarovce a Čunovo a v obci Chorvátsky Grob žije aktívna chorvátska menšina. Chorváti prišli do Devínskej Novej Vsi v prvej polovici 16. storočia. Svojím počtom prevýšili domáce obyvateľstvo. V roku 1552 sa začala obec nazývať Chorvátskou Novou Vsou, uvádza na oficiálnej stránke mestskej časti Devínska Nová Ves.

(tasr)

Páčil sa vám článok?