Filantropia a humanizmus sú tu tradíciou

13.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Rusovský kaštieľ bol za monarchie miestom častých návštev významnej svetskej aj cirkevnej šľachty. Nebolo to pre jeho estetické hodnoty, ale morálne kvality jeho majiteľky princeznej Štefánie Belgickej.

Tá už v roku 1915 založila v Rusovciach Združenie Červeného kríža. V čeľadníku, ktorý dal v roku 1752 postaviť gróf Štefan Zichy, zriadila nemocnicu pre vojakov zranených na frontoch 1. svetovej vojny. Princezná nielen financovala celý chod nemocnice, ale osobne sa podieľala vo funkcii vrchnej sestry na záchrane životov a liečení rán. Osobne sa postarala aj o to, aby miestne dobrovoľníčky absolvovali zdravotnícky kurz a kvalifikovane pomáhali.

Po predčasnej, dobrovoľnej smrti jej manžela, následníka trónu, Rudolfa, sa utiekala k náboženskej filozofii, ktorá bola pre ňu spolu s rodinnou tradíciou hnacou silou v dobročinnosti. Neskôr našla podporu pre tento spôsob života u druhého manžela Elemíra Lónyaya.

Návšteva cisára Karola Habsburského s manželkou Zitou v roku 1918 bola nepochybne najvýznamnejšou v tomto období. Cisársky pár si prezrel panstvo i Nemocnicu Červeného kríža. Cisár Karol bol humanitným myšlienkam a charite veľmi naklonený a zároveň sa snažil o zblíženie národov monarchie. Práve tieto aspekty podnietili Vatikán k jeho blahorečeniu v roku 2004. Pápež Ján Pavol II. v listine z tejto príležitosti pripomína zásluhy Karola o svetový mier, pretože od svojho nástupu na trón v roku 1916 sa všemožne snažil o ukončenie vojnového konfliktu.

Ďalšou významnou osobou, ktorá navštevovala rusovskú nemocnicu, bol knieža Ladislav Baťáni. Známy ako očný chirurg postavil z vlastných prostriedkov nemocnicu, kde liečil chudobných bezplatne. Existujú záznamy, podľa ktorých dochádzali k nemu pacienti až z Trenčína. Vo svojom kaštieli v Kittsee vyčlenil krídlo, kde v dvadsiatych rokoch minulého storočia poskytoval ubytovanie chudobným.

Jozef Malinerits

Páčil sa vám článok?