Bábkari plávajú pod hladinu Dunaja

11.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Po Bratislavskej hradnej kuchárke a Rolandovej soche zaľúbených prichádza pred detského diváka ďalší príbeh bratislavských povestí. Bratislavské bábkové divadlo pripravilo tretiu časť triptychu s názvom O poslednom dunajskom vodníkovi.

Hru pre divadlo napísali autori predchádzajúcich častí František Malec a Vladimír Zetek. Nedajte sa zmiasť pozadím napoleonských vojen, ktoré tvoria historickú kulisu predstavenia. Vy ani vaše deti nemusíte byť zbehlí v dejinných súvislostiach a predsa si užijete kus dobrej zábavy a ak si s pánom Napoleonom dodnes netykáte, odídete aj trochu vzdelanejší.

Inscenácia sa odohráva v období obliehania Bratislavy a uzavretia Bratislavského mieru medzi rakúskym cisárom Františkom I. a francúzskym cisárom Napoleonom Bonaparte. Do deja vstupuje vodník Vaserman a obyvatelia Prešporka, ktorí sa stretnú na brehu Dunaja v nádeji, že chytia najkrajšiu a najväčšiu šťuku.

Mesto žije v súzvuku s riekou a jej bohatým životom a do boja proti francúzskym vojakom sa súdržne zapájajú aj vodníci a deti rybárov. O tom, či sa im podarí nájsť spoločnú sladkovodnú reč, vám porozpráva príbeh bábkohercov z divadla. Ich komunikácia s detským divákom je plynulá, šarmantná, bez zádrhov a dlhých zdržiavaní, zrozumiteľná, miestami spevavá a zakaždým očarujúca. Neobťažuje zložitými historickými udalosťami, len nevtieravo poúča deti o časoch dávno minulých, ktoré by ako hrdí Bratislavčania mali poznať.

Režisérom je Juraj Adamík, ktorý čosi vie aj o herectve, v BBD má množstvo vytvorených postáv. Dramaturgičkou predstavenia je poslucháčka Katedry bábkárskej tvorby VŠMU Lenka Kohútová. Scénu a kostýmy v Bábkovom divadle premiérovo vytvorili Miroslav a Jaroslav Daubravovci, bábky Martina Piatková. V predstavení hrá dôležitú, a nanajvýš pozitívnu úlohu, hudba Petra Vaňoučeka. Tvorivý tím zostavil režisér celého triptychu Juraj Adamík.

Dáša Šebanová

Páčil sa vám článok?