Finančne nenáročné diela skrášlia ulice

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Samospráva Nového Mesta sa nespolieha pri tvorbe novej tváre mestskej časti len na veľké investičné akcie, ale azda väčší dôraz kladie na drobnosti, ktoré obyvateľom môžu skrášliť každodenný život.

Tak je postavený aj plán investičných a rozvojových akcií na budúci rok - budú to nenáročné stavby v okolí obytných domov, veľkú pozornosť budú venovať obnove a rozvoju rekreačných priestorov, ako i zlepšeniu životného prostredia. Bude sa napríklad pokračovať v rekonštrukciách dvorov v lokalite Račianska - J. C. Hronského, parku na Hálkovej - Varšavskej a na Sliačskej. Zaujímavý je návrh vybudovania vnútornej galérie a pódia prepojeného s parkom na Račianskom mýte. Vznikol by tak priestor pre mladých umelcov, amatérov i študentov umeleckej priemyslovky.

Poslanci vážne uvažujú o perspektívnom prebudovaní zjazdovky pri lanovke, aby sa odstránili výškové rozdiely pri údolnej stanici, vybavení zjazdovky na nočné lyžovanie, vrátane umelého zasnežovania. Chceli by zrekonštruovať starý vlek a upraviť trať pre bežkárov. Podľa starostu zatiaľ najreálnejšou úpravou v dohľadnom čase je v lokalite zriadenie hracích a odpočinkových objektov z guľatiny na lúke pri údolnej stanici. Vrátením tréningového ihriska Interu do správy mestskej časti sa vynorila potreba obnoviť priestor Kuchajdy a vytvoriť tu ihriská pre kolektívne športy.

Pre tých, ktorí radi spájajú aktívny pohyb s občerstvovaním ducha, je v pláne na rok 2006 obnova jedného z najstarších pamätníkov na turecké vojny. Ide o neskorobarokový kamenný stĺp s plastikou anjelika a mestským erbom z roku 1683, situovaný v sedle pod vrcholom Kamzíka. Opravu navrhol starosta po diskusii s Poradným zborom seniorov, ktorých s históriou pamiatky zoznámil jeden z najfundovanejších bratislavských sprievodcov po dejinách a kultúre Otto Došek.

Páčil sa vám článok?