Laco Bielik: výstava v parku 1968 - 2008

5.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Oblažené teplom a zaliate slnkom tvoria fotografie Ladislava Bielika z augusta 1968 vystavené na Šafárikovom námestí ostrý kontrast medzi obsahom a vonkajším svetom, ktorý ohlasuje prichádzajúce leto.

I keď si obdobie spred 40 rokov nepamätám, myslím, že po návšteve výstavy fotografií Ladislava Bielika viem o tej dobe čosi viac. V tom má fotografia nenahraditeľnú hodnotu, aj po štyridsiatich rokoch prináša do bratislavských ulíc atmosféru, ktorá tu vládla v čase nepokojov a politických búrok. Jedna zo 187 zachovaných Bielikových snímok sa stala najslávnejšou slovenskou fotografiou. Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom sa dostal do viacerých výberov najvýznamnejších fotografií 20. storočia.

„Fotografie boli nasnímané od 21. asi do 26. augusta 1968. Našli sme približne 250 negatívov v plesnivom kufri. Keby sme ich našli možno o dva mesiace neskôr, už by boli celkom zničené, nemali by žiadnu hodnotu," povedal o expozícii Peter Bielik, syn fotografa Ladislava Bielika. Popri anonymnom dave, jednotlivcoch či sovietskych vojakoch zachytil Bielik v uliciach Bratislavy tých augustových dní aj známe osobnosti. „Som presvedčený, že otec neurobil ani tieto snímky náhodne. Dokumentoval nimi vtedajšiu jednotu ľudí, ich odpor proti násiliu, presvedčenie o svojej pravde, nech už boli z akejkoľvek vrstvy či sociálnej skupiny,“ dodáva.

K výstave vyšla aj kniha Ladislav Bielik: August 1968, ktorá dokumentuje príbeh najznámejšej Bielikovej fotografie v kontexte historických udalostí. Kniha obsahuje všetky jeho zachované fotografie z augusta 1968 a má výnimočný formát 22 x 48 centimetrov. Do 12. septembra bude všetkých 187 fotografií vystavených v parku na Šafárikovom námestí, v okolí ktorého väčšina z nich vznikla. Výstava aj kniha vychádza pri príležitosti nedožitých narodenín Ladislava Bielika.

Dáša Šebanová

Páčil sa vám článok?