Pani Frankovka bude tento rok meškať

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Vínka sa tohto roku urobilo výrazne menej ako vlani - až o tretinu, vinohradníkom však ešte vlaňajšia úroda pomôže preklenúť obdobie medzi starým a novým vínom.

Tento názor vyslovil Dušan Žitný z račianskeho vinohradníckeho spolku, ktorý bude prezentovať vinársku Raču na tohtoročných bratislavských slávnostiach mladého vína, ale i neskôr na podujatí združenia Malokarpatská vínna cesta. D. Žitný sa však vyjadril pre Bratislavské noviny i takto: „Kto mal dobre ošetrené, tomu dozrelo.“ Je totiž neuveriteľné, že v takej mimoriadne nepriaznivej sezóne, aká bola tohto roku, biele vína dozreli až do cukornatosti 21 - 22 maligánov. Trvalo to síce dlhšie, pretože leto bolo príliš mokré a príliš studené a chladné, a tak sa vegetácia predĺžila o tri týždne. Z tohto dôvodu aj nestačia Račania predstaviť na slávnostiach mladého vína svoju vynikajúcu frankovku, potrebuje ešte týždeň až desať dní. Podobne aj rizlingy či už vlašský alebo rýnsky, budú potrebovať pár dní navyše.

„Celkovo sme spokojní, keby bol každý rok aspoň taký ako tento,“ pokračuje Dušan Žitný. „A keby nám v júli ľadovec nebol doničil vinohrady nad Krasňanmi, to ešte by nám dobre padlo...“

Na bratislavskom sviatku mladého vína, ktorý bude od 10. do 12. novembra na Primaciálnom námestí a nádvorí Starej radnice, odporúča odborník Žitný z račianskych pivníc predovšetkým Müller Thurgau či biely alebo šedý Burgund. Na frankovku, ako sme povedali, bude treba ešte počkať, bude však vynikajúca, hoci pre málo slniečka dozrela len na cukornatosť 18 - 19. Rovnako aj na rizlingy, ale znalec odporúča z račianskych pivníc rizlingy či frankovku ročník 2004 a rulandské biele i šedé z ročníkov 2004 a 2003.

„A keď bude taká zima ako vlani, aj tak budeme predávať varené, a to pôjde asi najlepšie,“ položartovne končí Dušan Žitný.

Páčil sa vám článok?