West Side Story ovládlo Novú scénu

4.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Nielen Rómeo a Júlia dojímajú svojou láskou svet. Novodobí hrdinovia sa nazývajú Mária a Tony a na svojom javisku príbeh ich lásky premiérovo uviedlo divadlo Nová scéna. V réžii a choreografii Jána Ďurovčíka predstavili svetoznámy americký muzikál West Side Story.

Môžeme sa ohradiť tvrdením, že zrelosť prináša do života skúsenosť, poznanie, väčšiu ostražitosť a rozvahu, nadhľad a humor, mladosť aj tak v súboji o živelnosť, živočíšnosť, dynamiku, tempo a razantnosť jednoznačne víťazí. V príbehoch o láske dávajú tvorcovia tiež prednosť skôr láske voňajúcej mladosťou ako vzťahu obrnenému skúsenosťou.

Na Novej scéne oblapili javisko prevažne mladí ľudia a zaplnili ho nielen dynamickým tancom, ale aj energiou, bujarosťou, pohybom a spevom, atribútmi, ktorými si od prvých tónov muzikálu javisko celkom podmanilo divákov.

Skúšky, pri ktorých sa vyberali adepti do hlavných a vedľajších úloh, vôbec neboli jednoduché a opäť citujeme Jána Ďurovčíka: „Každý spevák zo zboru má také hlasové kvality, že by si zaslúžil sólový part.“ Viete si teda predstaviť, v akej mohutnosti sa rozoznejú na Novej scéne známe skladby z pera Leonarda Bernsteina, ktorý napísal hudbu k muzikálu pred 50 rokmi. Nepochybnú zásluhu na nehýnucom úspechu diela má aj autor predlohy Arthur Laurents, ako aj režisér a choreograf Jerome Robbins.

Film West Side Story získal v roku 1961 desať Oscarov. Príbeh o láske, rasizme, nenávisti a pomste bude teda od týchto chvíľ dojímať divákov Novej scény. Slovo dojímať je použité celkom správne, pretože práve emocionalita, vytryskujúca z tohto diela, je najsilnejším prvkom jeho pevnej reťaze, ktorou obopne divácky svet.

Okrem hlavných postáv, v ktorých sa predstavujú Róbert Halák, Vladimír Volečko, Miroslava Partlová, Nela Pocisková, Marcel Ochránek, Ján Slezák, Katarína Hasprová, Katarína Ivanková, René Štúr a Peter Veslár, patrí sa sňať klobúk aj pred výkonom talentovaných mladých ľudí vystupujúcich v rolách Tryskáčov a Žralokov, gangov bojujúcich proti sebe o nadvládu v ich teritóriu.

Muzikál uvádzajú v preklade Viery Marušiakovej, o preklad textov piesní sa postaral Ľubomír Feldek, scéna Miloš Pietor a lahodné kostýmy vytvorila Alexandra Grusková.

Dáša Šebanová

Katarína Ivanková (vľavo) ako Anita a Miroslava Partlová ako Maria vo West Side Story.
FOTO – Nová scéna

Páčil sa vám článok?