Posledný Slovenský triptych Lúčnice

23.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Posledné tri uvedenia mimoriadne úspešného programu Slovenský triptych uvedie umelecký súbor Lúčnica 6.,7. a 8. júna o 19.00 h v Istropolise na Trnavskom mýte.

Program sa inšpiruje tradičnou kultúrou našich ľudí v troch základných životných sférach minulosti: pastierstve, remeselníctve, roľníctve. Kým pastierstvo so svojím špecifickým spôsobom života sa viaže viac na vrchárske oblasti, roľníctvo sa prirodzene udomácnilo na úrodných rovinách. Remeselníctvo, ktoré charakterizovalo strednú vrstvu, sa šírilo z miest celého Slovenska.

Tieto osobitosti i spoločné znaky kultúrnych prejavov prezentuje aj program Slovenský triptych v choreografii Jána Blaha a Vladimíra Urbana. Účinkujú: Tanečný súbor a sólisti Lúčnice, Orchester Zlaté husle, Spevácka skupina Lúčnice.

V týchto dňoch sa už Lúčnica pripravuje na vrchol sezóny - 60. výročie vzniku, ktoré bude v druhej polovici novembra. K tomuto jubileu bude zostavený špeciálny výpravný program z najlepších čísel Lúčnice počas jej doterajšieho trvania.

(dš)

Páčil sa vám článok?