Mladé víno ochutnáme už 10. novembra

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Po vlaňajšej premiére pripravuje bratislavský magistrát druhý ročník Sviatku mladého vína. Bude 10. až 12. novembra 2005 na Primaciálnom námestí a nádvorí Starej radnice.

Sviatok mladého vína, tak ako vlani, má byť predovšetkým oslavou výsledkov úsilia bratislavských a malokarpatských vinárov a spomienkou na sviatok sv. Martina, patróna Bratislavy. Hlavné mesto chce tak posilňovať historické vedomie Bratislavčanov k tradíciám, spolupatričnosť Bratislavy s Malokarpatským vinárskym regiónom a propagovať prácu podnikateľov v oblasti vinárstva a typickej gastronómie.

Samotný sviatok mladého vína začne vo štvrtok 10. novembra o 16.00 h slávnostným požehnaním mladého vína v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci. Odtiaľ sa bratislavskí mestskí radní spolu so svojimi kolegami z mestských častí a okolitých vinárskych mestečiek presunú na Primaciálne námestie, kde sa prihovoria občanom a ponúknu ich prvým tohtoročným mladým vínom. Po slávnostnom otvorení bude kultúrna scéna patriť až do večera vystúpeniam folklórnych, country, či rockových súborov z Bratislavy a z blízkeho okolia a približne 20 stánkov na Primaciálnom námestí a na nádvorí Starej radnice ožije predajom vína, husaciny, lokší, pagáčikov, medovníkov, perníkov, ale aj umeleckých sviečok, keramiky, či iných suvenírov s motívom vína.

V piatok 11. novembra slávnosť pokračuje od 14.00 a v sobotu 12. novembra už od 10.00 h. Každý deň sa bude predávať a tancovať do 22.00 h.

Predaj produkcie vína súkromných osôb, tzv. výčap pod viechou bol súčasťou už rímskeho vinohradníctva a vinárstva. Najstaršia písomná zmienka o výčape vína pochádza od spisovateľa Publicia Lochia Syra z roku 45 pred Kristom. V Uhorsku bolo pôvodne právo výčapu kráľovským právom, ale privilégiom Ondreja III. z roku 1291 prešlo toto právo na mesto a jeho obyvateľov. Najstarší štatút, ktorý upravoval voľný predaj vína, je známy z roku 1497. V 16. storočí zaviedlo mesto tzv. Bannzeit, teda obdobie, keď malo mesto vyhradené právo čapovať víno. Každý rok na sv. Martina tam chodil richtár spolu s ostatnými predstaviteľmi mesta ochutnávať nové vína.

Páčil sa vám článok?