Vianočné trhy majú byť širšie ako vlani

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na opravenom Hlavnom námestí sa už po trinásty raz uskutočnia Vianočné trhy. Tradičné podujatie je pozvánkou obyvateľom mesta a jeho návštevníkom prežiť spoločne adventný čas v jeho historickom srdci.

Trhy sa stali obľúbeným miestom stretávania sa nielen obyvateľov, ale aj vyslancov krajín z priľahlých ambasád, pre mnohých Viedenčanov sa práve komornejšia atmosféra a „prajný duch“ trhov stali dôvodom predvianočnej návštevy Bratislavy. Trhy si vybudovali povesť jedného z najpopulárnejších spoločenských podujatí adventného času. Nová koncepcia vianočných trhov v roku 2003, ktorá vznikla v dôsledku rastúceho záujmu verejnosti, integrovala aj priestor Františkánskeho námestia. Trhy si však uchovali svoj „mestský“ charakter, jeho súčasťou je aj tradícia rozsvietenia vianočného stromčeka predstaviteľmi mesta, ktorými sa každoročne oficiálne bratislavské Vianočné trhy začínajú.

Na Vianočných trhoch sa rovnako ako v posledných rokoch, bude predávať tradičný, ale vyberaný sortiment vianočného občerstvenia - cigánska pečienka, pečené klobásy, mastný chlieb s cibuľou, pagáče, husacie a kapustné lokše, kapustnica, varený punč, víno, grog. Ako dezert - drobné pečivo, oplátky, medovníky, med alebo vianočná medovina, ale aj drevo, sklo, koža, prútie, šúpolie, včelí vosk sú materiály, z ktorých sa vyrábajú predávané úžitkové a dekoračné umelecké predmety.

Podľa hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej bude v tomto roku na Hlavnom a Františkánskom námestí 106 stánkov (o 16 viac ako v roku 2004), z ktorých je 42 určených na predaj občerstvenia. Atmosféru Vianočných trhov dopĺňa každodenný kultúrny program, ktorého dramaturgia prísne dbá na vzácnu a neopakovateľnú atmosféru adventného obdobia. Vianočné trhy v roku 2005 sa začnú v piatok 25. novembra o 16. hodine, potrvajú až do 23. decembra.

Páčil sa vám článok?