Vo Vrakuni október praje miestnej kultúre

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pre túto mestskú časť sa asi stane prvý október magickým dátumom - v tento deň tu otvorili Centrum detskej tvorivosti a zároveň si pripomenuli, že na deň presne po roku otvorili zrekonštruované Pohybovo-tanečné centrum.

Za krátky čas od rozhodnutia poslancov využiť nepotrebné objekty bývalej materskej školy na Bodvianskej ulici stihla samospráva budovu zrekonštruovať, pričom na celú akciu stačilo 1,9 milióna korún. Preniesli sem tvorivé aktivity z centra Tallin - v novom objekte je k dispozícii nielen hrnčiarsky kruh, ale aj vypaľovacia pec, vyučujú sa tu rôzne výtvarné techniky, ale je tu priestor aj pre hudobné kurzy a dramatické či folklórne aktivity detí. V staršom „bratovi“ tohto zariadenia na Železničnej ulici (zrekonštruovali ho za 2,5 milióna) od prvého októbra 2004 majú zázemie pohybovo-tanečné aktivity. Pôsobí tu detský dramatický súbor Rarášok, ktorý sa s autorským muzikálom umeleckého šéfa Jozefa Holeka „Prachy, drogy“ dostal až do programu STV, prichýlili pod svoju strechu folklórny súbor Dopravár, priestor tu majú deti zo súkromnej umeleckej školy, ktorá sa profiluje ako tanečná, občianske združenie Elastik žijúce hip-hopom, i ľudová hudba Jarabina. V programe sa nájde aj okienko pre kalanetiku a jogu dospelých obyvateliek štvrte.

Vrakuňa sa však nevzdala ani Domu kultúry Tallin - teraz je v ňom priestor pre školské kluby vrakunských základných škôl. Na popoludnia tam pre nich pripravujú filmové predstavenia, discohry a súťaže. A nebudú sa musieť túlať po uliciach ani neskôr, keď vyprší nájom na Tallin, pretože záujmovým činnostiam detí bude slúžiť veľká sála práve budovaného viacúčelového objektu na Poľnohospodárskej ulici.

Páčil sa vám článok?