Česko-slovensko-maďarský džez v Divadle Aréna

21.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Tradícia džezových večerov Matúša Jakabčica v Divadle Aréna pokračuje vo štvrtok 24. apríla o 20:00 h dvojkoncertom maďarskej kapely Fekete-Kovács Kornél Quintet a česko-slovenskej formácie Štěpán Markovič Saxtet.

Režisér, trubkár, kornetista, skladateľ, aranžér a kapelník Fekete-Kovács Kornél nahral viac než stovku albumov. V roku 1998 spoluzakladal Budapest Jazz Orchestra, kde pôsobil ako umelecký vedúci a sólista od začiatku až do roku 2005. Jeho meno sa spája s projektmi Dés László Septet, Class Jazz Band Eszter Horgas, Emil Rulez Group či Németh Gábor Project.

Fekete-Kovács Kornél Quintet sformoval na jeseň roku 2005 pri príležitosti nahrávky pre film Better halves (Lepšie polovičky). Repertoár skupiny tvoria kompozície kapelníka, no autorsky prispievajú aj Kálmán Oláh (klavír) a Viktor Hárs (basa). Okrem nich pôsobia v kapele aj gitarista Szabolcz Oláh a bubeník András Dés.

Štěpán Markovič Saxtet nesie meno kapelníka, ktorý preslávil džez ďaleko za hranicami Česka. Koncertoval s takými hviezdami ako Greg Hopkins, Shirley Bassey, Ray Charles či Liza Minnelli. Pri pamätnej jam session v pražskej Redute sprevádzal amerického prezidenta Billa Clintona. Od roku 1998 je profesorom na Konzervatóriu J. Ježka v Prahe.

Sextet okrem Štěpána Markoviča (tenor a soprán saxofón) tvoria aj Radovan Tariška (alt a soprán saxofón), Rostislav Fraš (alt saxofón, flauta), Ondřej Štveráček (tenor saxofón), Markéta Smejkalová (barytón saxofón), Matúš Jakabčic (gitara), Ľuboš Šrámek (klavír), Tomáš Baroš (kontrabas) a Marián Ševčík (bicie).

(sita)

Páčil sa vám článok?