Pamiatkari mapujú bratislavské cintoríny, chcú zabrániť likvidácii hrobov osobností

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od minulého roka začal Mestský ústav ochrany pamiatok v spolupráci s magistrátom a so správcom cintorínov - firmou Marianum, s podrobnou pasportizáciou hrobov na bratislavských cintorínoch.

Počas dvoch rokov sa pamiatkarom podarilo zmapovať tri cintoríny: Martinský cintorín, Cintorín sv. Mikuláša na Žižkovej ulici a Ondrejský cintorín. V tomto roku sa venujú cintorínom v Rusovciach, v Prievoze a vojenským hrobom na bratislavských cintorínoch. Výsledkom ich práce je podrobný dokumentačný materiál s bohatou fotografickou dokumentáciou a textovou časťou. V materiále analyzujú jednotlivé náhrobky z umelecko-architektonického hľadiska, mimoriadnu pozornosť venujú aj známym osobnostiam pochovaným na jednotlivých cintorínoch. „Konečným efektom tejto práce je snaha o to, aby nedošlo k zrušeniu či likvidácii hodnotného náhrobku či hrobu významnej osobnosti len pre nezaplatenie hrobového miesta,“ povedala nám Jana Hamšíková z Mestského ústavu ochrany pamiatok. „Je našou snahou vyhlásiť či už celé cintoríny alebo jednotlivé náhrobky za pamätihodnosti mesta a tak ochrániť naše spoločné kultúrne dedičstvo.“

Martinský cintorín na Trnavskej ceste nepatrí k najstarším bratislavským cintorínom. Bol slávnostne vysvätený v roku 1919 a mal sa stať najväčším bratislavským cintorínom. Pôvodne plánovaná plocha však bola postupne zmenšovaná z pre nebývalý rast mesta týmto smerom. Jeho dnešná plocha je len necelá tretina pôvodne vymedzenej plochy.

Vstup do cintorína je z Trnavskej cesty cez krásnu kovanú bránu, nad ktorou je latinský nápis, podľa vzoru rímskych katakomb: „Resurrectio mortuorum- fiducia christianorum“ (Vzkriesenie mŕtvych - istota kresťanov).

Aj dnes rozsiahly cintorín má svoju plochu vyše 7 hektárov rozdelenú na 21 sektorov (rímske čísla od XII do XXXII). Je tu vytvorených vyše 14-tisíc hrobov, urnových hrobov a šácht. V súčasnosti je pochovávanie obmedzené len na existujúce hroby, cintorín je prakticky naplnený. Neoddeliteľnou súčasťou Martinského cintorína je aj cenná zeleň: pagaštanové a lipové aleje, rady tují a topoľov čiernych.

Martinský cintorín je miestom odpočinku významných bratislavských obchodníkov, živnostníkov, fabrikantov a štátnych úradníkov, ktorí žili v Bratislave na začiatku 20. storočia. Sú tu pochované aj viaceré osobnosti celoslovenského významu, známi umelci, spisovatelia a politici. Nech sa na cintoríne pohybujeme ktorýmkoľvek smerom, v každom zo sektorov nájdeme miesto posledného odpočinku nejakého známeho človeka.

Páčil sa vám článok?