Štefánikova socha by mala stáť pri Dunaji

14.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Rád by som prispel svojim názorom k problematike umiestnenia sochy M. R. Štefánika v novom bratislavskom centre Eurovea.

Som len stavebný inžinier, nie architekt, napriek tomu mám bohaté skúsenosti s tým, ako môže nevhodné umiestnenie sochy pokaziť celkový dojem z inak kvalitného diela.

Uvediem jeden príklad. V Moskve, v hlavnom meste Ruskej federácie, sa neďaleko Červeného námestia nachádza jazdecká socha maršala Žukova. Je zastrčená medzi budovami tak, že si ju väčšinou nikto nevšimne. Naopak skutočne dobrým príkladom vhodného umiestnenia je jazdecká socha Jána Žižku z Trocnova na pražskom Žižkove. Mimochodom, je to najväčšia jazdecká socha na svete a je dielom českého sochára B. Kafku, autora pôvodnej sochy M. R. Štefánika.

Som presvedčený, že ľudia, ktorí budú rozhodovať o konečnom umiestnení sochy, nájdu v sebe dosť odvahy, vkusu a pochopenia, aby rozhodli o jej umiestnení na nábreží Dunaja, kam socha rozhodne patrí. Nevyrábajme si bratislavského „Žukova“. M. R. Štefánik ani sochár Kafka si to určite nezaslúžia.

Ing. Peter Bočan, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?