V Bibiane je výstava Zo života škriatkov

13.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

V Bibiane, medzinárodnom dome umenia pre deti, sa vo štvrok začala výstava s názvom Zo života škriatkov. Deti aj dospelí budú môcť nazrieť do sveta škriatkov, naučiť sa o ich živote a zvykoch.

"Na moje prekvapenie jestvujú ľudia, ktorí ešte nikdy v živote nevideli škriatkov. Ja som však presvedčený, že tí ľudia nemajú v poriadku zrak," tak znie hlavné motto výstavy, ktorého autorom je švédsky spisovateľ Axel Munthe.

"Človek je od detstva konfrontovaný s rôznymi rozprávkovými svetmi a my sme sa pri tvorení tejto výstavy pokúsili pozerať detskými očami," povedal na  tlačovej besede jeden z autorov výstavy Pavel Uher.

"Inšpiráciu som hľadal najmä v diele holandského spisovateľa Wila Huygena, uviedol Uher a dodal, "v knihe je množstvo informácií, ktoré sa mu za niekoľko rokov podarilo o škriatkoch zistiť a tieto sa stali podkladom k výstave".

Výstava je rozdelená do viacerých častí, v úvode sa návštevníci zoznamujú so škriatkami. "Chceli sme, aby návštevníci v tieto bytosti uverili a tak sme sem umiestnili výstrižky z novín, kde sa píše o stretnutí s nimi, rozličné fotografie, ale aj mapy, kde je zaznačený výskyt škriatkov," priblížil výstavu Uher.

V ďalších častiach sa deti zoznámia s rozličnými druhmi škriatkov, môžu nahliadnuť do bane k permoníkom alebo sa zabaviť u lesných trpaslíkov. V Bibiane sa snažia deti motivovať aj k rôznym aktivitám, preto sú súčasťou výstavy tvorivé dielne. Škriatkovia budú v Bibiane do 14. septembra 2008.

(sita)

Páčil sa vám článok?