Univerzitná knižnica nebude sypať zlatky

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ministerstvo kultúry pokladá Univerzitnú knižnicu v Bratislave za jednu z „erbových inštitúcií“ rezortu, preto neuvažuje o jej transformácii na ziskovú organizáciu a súčasný spôsob jej financovania pokladá za primeraný.

Vyplýva to zo slov hovorkyne rezortu Martiny Pavlíkovej, ktorá však dodáva, že ministerstvo bude asi hľadať aj ďalšie cesty na zefektívnenie jej činnosti i spôsob jej financovania. Reagovala tak na varovanie nášho čitateľa, ktorý si neželá byť menovaný, že knižnica sa má stať ziskovou organizáciou, čo je v európskych pomeroch neštandardné.

Čitateľ poukazoval aj na to, že knižnica nespĺňa podmienky Európskej investičnej banky, ktorá rekonštrukciu knižnice financovala, pokiaľ ide o počet hodín, počas ktorých je otvorená verejnosti, a tiež, že nemá toľko zamestnancov, ako tieto podmienky požadujú. Ide najmä o to, že univerzitka nie je otvorená do desiatej večer, ba ani do 20.00, ako bola pred rekonštrukciou, ale len do 19.00 h.

M. Pavlíková uvádza, že pred rekonštrukcou boli do dvadsiatej hodiny otvorené dve študovne, teda všeobecná a čitáreň periodík. Ich týždenný výkon bol 60 hodín, ostatné oddelenia boli verejnosti k dispozícii 51 hodín týždenne. Po rekonštrukcii sa zjednotil limit poskytovania služieb na 51 hodín týždenne na všetkých pracoviskách a knižnica sa zatvárala o 19.00, lebo nemala dostatok pracovníkov. V súčasnosti sa pripravuje nové rozdelenie služieb tak, aby sa výpožičné hodiny všetkých služieb predĺžili do 20.00 a predĺžia sa otváracie hodiny v sobotu.

Domnienku, že personálne problémy Univerzitnej knižnice má vyriešiť zrušenie Slovenskej lekárskej knižnice a presun jej pracovníkov do univerzitky, odmietla M. Pavlíková s tým, že zriaďovateľom lekárskej knižnice nie je rezort kultúry, ale zdravotníctva. Dodáva však, že ak sa ministerstvo zdravotníctva rozhodne takto pokračovať, ministerstvo kultúry je ochotné rokovať o rôznych riešeniach.

Páčil sa vám článok?